Kultur

Pia Kjærsgaard om sin barndoms store krise: Mor fik barn med onkel Poul

5. februar 2019 af Af Kasper Bækgaard, Foto: Peter Grosen
Pia er ikke i tvivl om, at hendes forældres skilsmisse har formet hende til den robuste kvinde, hun er i dag. Bo Østlund har interviewet den markante politiker i bogen ”Jeg var engang”, og i Ude og Hjemme, der er på gaden den 6. februar 2019, kan du læse et uddrag af bogen.
Pia Kjærsgaard fortæller om sin barndoms store krise

Pia Kjærsgaard havde undret sig over onkel Pouls uanmeldte besøg i ferierne og de mange sammenkomster med onkel Poul og hans kone. Hun havde også haft en fornemmelse af, at noget var galt. Men den 13-årige Pia blev rystet i sin grundvold, da det hele mundede ud i en hadefuld skilsmisse mellem hendes forældre. Og da det stod klart, at hendes mor var gravid med sin nye stormende forelskelse, allerede da hun flyttede fra familien. Og at Onkel Poul var faderen.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Sådan fortæller den kendte politiker om sin barndoms store krise i bogen af Bo Østlund ”Jeg var engang”, som Ude og Hjemme i denne uge bringer et uddrag fra.

Pia og broderen blev boende hos deres far – og de tog ikke unaturligt hans parti sammen med Pias elskede mormor, som flytter ind på Callisensvej i Hellerup for at passe huset og passe på børnene.

Læs også: Cecilie Schmeichel: Jeg er familiens sorte får

Faderens bitterhed kulminerede, da han nægtede Pias mor at deltage i sin egen datters konfirmation foråret 1961.

- Inden skilsmissen kunne man på hele stemningen i huset mærke, noget var galt. Jeg har altid haft en god intuition, og jeg gik nok med den fornemmelse i mindst et par måneder. Måske i et halvt års tid. Naturligvis rammer det hårdt, når ens forældre bliver skilt, når man bare er 13-14 år. Det er jo en sårbar periode i ens liv, og mine forældres skilsmisse har da betydet meget for mit liv.

Samtidig var det jo usædvanligt, at det var moderen, der flyttede fra hjemmet. Som teenager rammes man vel i den situation først og fremmest af en vrede, indtil man erkender, at man må leve med tingenes tilstand.

Pia Kjærsgaard tilgav hurtigt både sin mor og onkel Poul, som hun snart kom til at kende som et dejligt, betænksomt menneske.

Læs også: Stine Kronborg mistede sin far og fik en søn

Faktisk nød hun det år, hvor hendes mormor boede i huset med sin mand, ligesom Pia i dag godt kan grine af de situationer, der opstod, da hendes far bagefter indsatte en annonce med ordlyden ”Fraskilt mand i Hellerup med stort hus søger husbestyrerinde”. En indirekte invitation til områdets giftemodne kvinder lige over den bedste alder.

- De var da også mere eller mindre frustrerede alle sammen. Det var jo kvinder over den giftefærdige alder. Senere er det gået op for mig, at de alle sammen var vilde efter at blive frue i huset.

Læs hele den spændende artikel om Pia Kjærsgaard og hendes familie og opvækst i Ude og Hjemme nr. 6 2019.

Sponsoreret indhold