Rejser

Blomsterfestival på Madeira: Fest med fruer i fuldt flor

27. marts 2017 af Ulla Lund Foto: Ulla Lund og AOP
I april og maj går børn, unge og gamle på den portugisiske ferieø amok i overdådige blomsterudsmykninger. Den store parade i hovedbyen Funchal er et festfyrværkeri af farver, dufte – og kvinder, der i den grad udlever deres pyntetrang.

Klokken er 12, solen bager, og dagens optog starter først klokken 14. Alligevel er folk allerede begyndt at trække ned mod strandpromenaden og Almirante Reis-pladsen, hvor paradevognene skal køre fra. Jeg sætter det lange ben foran og skynder mig igennem byens gamle, smalle stræder, hvor fortove og butiksvinduer er pyntet med blomster. På flere af torvene opføres lokale danse af mænd iført traditionelle, spidse huer og kvinder i broderede kjoler. I forbifarten nyder jeg også synet af de kunstnerisk dekorerede døre og porte i Rua Santa Maria, som er byens ældste gade.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Guldfisk i skørterne

Nogle unge er klatret op i lygtepæle, og et par voksne mænd hænger højt oppe i et træ for at få udsyn. Så køres den forreste vogn i stilling. Vognen er overdådigt dekoreret med hvide og røde blomster, som er meget almindelige på Madeira. De er også brugt i både børnenes dragter og kjolerne, som de smukke forsangere og dansere på vognen er klædt i. De pyntede børn holder sig pænt i ro, imens de nyder hver deres slikkepind og vinker sødt og nærmest kongeligt.

Sang og musik brager ud af vognenes højtalere, alt fra Elvis til lokale folkloreviser.

I næste vogn er temaet grønt og blåt, og sådan følger vogn på vogn med deltagere på og dansende omkring sig. Alle regnbuens farver bevæger sig forbi, og luften emner af friske blomster.

En yppig, midaldrende kvinde svinger sine former frit og vuggende. Et ældre par med topmaver danser forrest ved en anden vogn, og småbørn, som ikke gider være veldresserede pyntefigurer, griner og hopper i takt. Sådan fortsætter det velduftende optog i timevis. Lige da jeg tror, at jeg har set det hele med, danser en flok kvinder forbi med fiskebowler med guldfisk indbygget i deres store skørter… Uden at skvulpe.

En by af blomster

Efter fire timers blomsterparade i varmen er der ikke noget at sige til, at de mindste børn er begyndt at blive trætte. Jeg kan også mærke sløvheden indfinde sig, så jeg finder et bord udenfor på en af de mange små caféer i Lido-kvarteret ved strandpromenaden og her undere skyggen af en pavillon sidder en kvinde og broderer på en hvid dug, og foran den gamle markedshal sælger kvinder i traditionelle klædedragter deres friske buketter.

Om et par dage bliver paradevognene udstillet hernede på promenaden - og de vandes flittigt - så man kan beundre dem helt tæt på i tiden efter.

Nu står det helt klart, hvorfor Madeira også kaldes ”Blomsterøen.”

Praktisk:

Størstedelen af Madeiras blomsterfestival finder sted den første uge i maj, og i år foregår den største blomsterparade søndag den 7. maj. Book rejsen og hotellet, og reserver evt. siddeplads på tribunerne.

Her kan du plænlægge en rejse til Madeira og opleve blomsterfestivallen. Rejs med FolkeFerie.dk, som har flyafgange både før, under og efter festivallen.

Sponsoreret indhold