Rejser

Oplev Maltas rovfugle og deres falkefrue

22. juli 2017 af Hanne Høiberg Foto: Hanne Høiberg - Opdateret af Caroline Wigdal
Hanne Høiberg
Så langt ude på landet, som det er muligt at komme på Malta, har Doreen Scicluna skabt et helle for øens rovfugle. Her foregår alt på fuglenes betingelser, også når de skal lære at lystre falkoneren.
Doreen Screcluna med sine jagtfalke på Malta

Doreen Scicluna lever og ånder for sine jagtfalke – de største af alle falke, og som allerede for 1.500 år siden lod sig optræne af mennesket til et perfekt samarbejde.

Og så selvfølgelig uglerne, ørnene og de andre rovfugle, der lever et godt liv i Malta Falconry Centre i udkanten af landsbyen Siggiewi.

Doreens falkoner-center er ét af mange eksempler på, at der er meget mere at komme efter på Malta end sol, sand og vand.

Den maltesiske kvinde kæler for en lille ugle med samme kærlighed, som vi andre ville nusse med en kat eller en kanin.

Men lige nu får jagtfalken – her på øen kendt som Malteserfalken – lov at blive siddende på sin pind. Den har lige været i luften for en gruppe turister, så nu skal den have ro. For selv om både lokale og turister er velkomne her på centret, foregår alting på fuglenes betingelser.

At sikre deres velfærd er Doreens vigtigste opgave, forklarer hun, og så skal alt det andet nok følge trop.

Malta som ferieø
Hanne Høiberg

Læs også: Vandsport for hele familien i Sverige

Falkonerkunsten - en del af Maltas kultur

Doreen etablerede falkoner-centret sammen med sin mand, Renee Scicluna, for 10 år siden. Siden har hele familien arbejdet hårdt på at fremavle de rovfugle, der engang har været del af naturen på Malta. Og på, at falkoner-kunsten igen kunne blive del af øens kultur.

Præcis som den har været siden 1.300-tallet, hvor malteserfalken var eftertragtet af kejsere, konger og fyrster over hele Europa. En ægte malteserfalk blev regnet som et statussymbol, som i vore dage ville overgå både minkpels eller Mercedes.

Falkeshow på Malta
Hanne Høiberg

Læs også: Gode tips til sommerferie på Sicilien

Fascinerende falkeshow

Og jeg kan roligt skrive under på, at det er dybt fascinerende at kigge med, når Doreen Scicluna tager en specialsyet handske i tykt ruskind på og lader jagtfalkens gule fødder med de lange, sylespidse sorte kløer gribe om sin hånd.

Det er tydeligt at se, at der er forståelse mellem fugl og falkoner. Både når falken slippes fri og flyver af sted i al sin majestætiske vælde, og når den nogle minutter senere igen lander på falkonerens arm.

Med base på et 4-stjernet hotel i det tidligere fiskerleje San Pawl på Maltas nordøstkyst har Kulturrejser Europa daglige udflugter med rejseleder til bl.a. hovedstaden Valletta, Mdina/Rabat, fiskerbyen Marsaxlokk og naboøen Gozo. Læs mere her.

Sponsoreret indhold