Rejser

Rejser med mysterier og mordgåder

4. august 2016 af Hanne Würtz (tekst og foto)
Agatha Christies England: Elsker du en god krimi? Så vil du være vild med at holde ferie i krimidronningens hjemegn omkring Sydenglands kyst med al dens dramatik og idyl.
Ferie i Agatha Christies fodspor med mystik og mordgåder

Krimiens ukronede dronning, Agatha Christie, elskede Den Engelske Riviera, og mest af alt elskede hun sommerboligen Greenway i Torquay, som hun i 1938 formedelst 6.000 pund købte sammen med sin anden mand, arkæologen Sir Max Mallowan.

National Trust, en velgørende organisation, der arbejder for at bevare historiske bygninger, overtog stedet i 2001, og der blev ofret knap seks millioner pund på en gennemgribende restaurering.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

I dag kan besøgende nyde det statelige hus og følge krimidronningens liv og virke i et væld af detaljer.

Læs også: Spøgelses-billedet går verden rundt

Hop på damptoget

Man kan køre dertil i bil, men mere charmerende er det at hoppe på damptoget på Painton Station få kilometer syd for Torquay. Toget er fra 1950’erne, dets tophastighed er 25 miles – 40 km – i timen, og turen, der varer 20 minutter, er en oplevelse i sig selv fra det øjeblik, lokomotivet begynder at pruste og hvæse og indhylle alt i damp.

Agatha Christies suite

Agatha Christie var født og opvokset i Torquay, hvor der ligefrem er en rute med stop de steder, der har haft størst betydning for hende. Blandt dem er Grand Hotel, hvor hun og Archibald Christie – Agathas første mand - tilbragte deres bryllupsnat juleaften 1914 efter at være blevet viet i al hast. Suiten står som dengang og bærer hendes navn, og der er rift om at booke den.

Læs også: Dreng fik postkort fra afdød far

Verdens bedst sælgende krimiforfatter

Agatha Christie har skrevet 80 kriminalromaner og skuespil, og de er oversat til mindst lige så mange sprog. Og selv om det nu er 40 år siden, hun døde i en alder af 85 år, hævdes hun fortsat at være verdens bedst sælgende kriminalforfatter.

Mange af hendes værker er blevet filmatiseret og/eller er blevet til tv-serier. Hvem kender ikke den lille selvbevidste, belgiske detektiv Herkule Poirot, og gammeljomfruen Miss Marple, skarp som en ragekniv bag den elskelige facade?

Agatha Christies morddrama ”The Mousetrap”, der havde premiere i 1952, spiller stadig på St. Martin’s Theatre i London og er indehaver af verdensrekorden som det teaterstykke, der har spillet længst.

Læs også: Rejsetips til sagnomspundne Skotland

Mord og mysterier

Hvert år i september kan man gyse i det område, hvor hun fandt inspiration til omkring 20 af sine krimier, og tage på opdagelsesrejse i hendes univers.

Så omdannes Den Engelske Riviera til mordmysteriernes hovedstad med et væld af arrangementer for at fejre krimidronningens fødselsdag 15. september.

Man behøver nu ikke nødvendigvis være der i september for at udforske hendes verden. Området Devon med blidt, bølgende landskab og barske kyster med stejle skrænter, der pludselig omkranser små vige med sandstrande og afløses af de hyggeligste kystbyer, er en charmerende oplevelse året rundt.

Sådan kommer du afsted

  • Flere selskaber flyver fra København til London, British Airways har åbnet direkte rute Billund-Heathrow. I lejet bil derfra knap 300 km eller 3½ time til Torquay – alternativt bus eller tog.
  • Kør-selv fra Danmark og gennem Kanaltunnellen eller tag en af færgerne over Den engelske Kanal.
  • Kulturrejser Europa tilbyder rundrejse med rejseleder til idylliske Sydengland med besøg i Agatha Christies Torquay. Læs mere på her!
  • Nilles Rejser har rundrejser i Sydengland i foråret. Læs mere her!

Sponsoreret indhold