Kultur

Ricky Nelson var født i rampelyset: Han kunne stå på egne ben

7. maj 2019 Af Jørgen de Mylius. Foto: Ritzau Scanpix.
Han var feteret barnestjerne og optrådte med sin familie i både tv og radio. Men Ricky Nelson fik størst succes solo – med masser af hit, der stadig holder.

Han blev født i en sky af stjernestøv. Og selv om han som søn af radio- og tv-berømtheder havde alle odds på hånden, var det hans eget talent, der gjorde ham til superstar i 1957-1966 med hit som ”Hello Mary Lou”, ”Lonesome Town” og ”Poor Little Fool”.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Mellem 1957 og 1962 havde Ricky Nelson 30 store hit i USA, en succes, der kun overgås af Elvis Presley med 53 og Pat Boone med 38. Desuden fik han store filmroller i bl.a. ”Rio Bravo” sammen med John Wayne og Dean Martin.

Rickys forældre Ozzie and Harriet var professionelle musikere. Da de i 1941 fik et års kontrakt på at lave en radioserie i Hollywood, flyttede de fra New Jersey til Los Angeles. Efter et par år fik de i 1944 deres eget radioshow ”The Adventures of Ozzie and Harriet”, der opnåede en fantastisk popularitet i USA.

Fra 1952 fik de et ugentligt tv-show, som Ricky og hans ældre bror også medvirkede i. Så Ricky var barnestjerne, før han sprang ud som en af USA’s bedste og mest unikke popsangere.

Trods det fik hans liv mange nedture, og selv om han var på vej mod nye milepæle i 80’erne, endte han sit liv som bare 45-årig i 1985, da han forulykkede i sit lille privatfly.

Radio- og tv-serien ”The Adventures of Ozzie and Harriet” var baseret på Nelson-familiens musikalske og private liv.

Læs også: Pat Boone: Den kyske kvindebedårer

Barnestjernen

I begyndelsen var det professionelle børneskuespillere, der fyldte roller ud, men pludselig var brødrene, Eric og David, gamle nok som 9- og 13-årige til at være med. Far Ozzie var halvt svensk, deraf navnet Eric og efternavnet Nelson, og da lille Eric havde kælenavnet Ricky, ville showets producere hellere have det mere amerikansk-klingende navn til seriens yngste søn. Så det blev til brødrene Ricky og David Nelson.

I mange år sluttede næsten hvert andet show med en sang fra unge Ricky, fordi han var den bedste til at synge og den mest nuttede at se på. Han var også autodidakt og lærte sig selv at spille klarinet, trommer og guitar ved at lytte til musik i radioen. I 1957 insisterede han på at synge nogle af tidens rock’n’roll-sange som showfinale.

I april samme år skrev og indspillede man en episode af showet, der blev kaldt ”Ricky the drummer”. Det sluttede med, at den nu 17-årige Ricky både sang og trommede en version af Fats Domino-hittet ”I’m Walking”, og da det vakte vild jubel hos seerne, fik hans far arrangeret en pladekontrakt på en single.

Her startede en utrolig tid for Ricky Nelson som popstar. Singlens numre kom på USA’s hitliste som henholdvis nr. 4 og nr. 2, hvilket var et uhørt bragende gennembrud.

Men det var også temmelig heldigt, at Ricky kunne lancere sine sange i forældrenes tv-show med millionvis af seere, og det blev han ved med til seriens lukning i 1966.

Fra 1957 blev han et af USA’s førende idoler, og det fortsatte til den britiske invasion med Beatles’ gennembrud i USA i 1964.

Se også: Rod Stewart: Den rustne stemme fascinerer stadig

Idolstatus

I 1958 var Ricky kongen i amerikansk pop og rock, mens Elvis aftjente sin værnepligt. Den række af hit, han indsang helt frem til 1966 med bl.a. legendariske James Burton på guitar, har i dag evergreen-status og er indspillet af bl.a. Paul McCartney og Creedence Clearwater Revival.

Ricky blev holdt i stram snor af sine forældre. Selv om han blev berømt som 17-årig, tog forældrene hans honorarer og satte på bundne konti, til han var 21 år.

Hans mor yndede også at fryse sin søns kærester ud. Hun vidste nok, hvad der var bedst for ham.

Som 21-årig mødte han dog Kristin Harmon, som var datter af forældrenes venner, og så der var ingen smalle steder. Ricky blev gift katolsk i 1963, selv om han ikke hverken før eller siden havde noget med den katolske kirke at gøre.

Parret fik fire børn, deriblandt tvillingerne Gunnar Eric og Matthew Gray, som har optrådt med bl.a. deres fars sange under navnet Nelsons.

Da familiens radioshow i 1952 blev til et tv-show, fik den også kontrakt på en spillefilm ”Here Come The Nelsons”. Den blev en stor succes, og selv om Rickys roller i tv-shows tog en del af hans tid mellem pladeindspilninger og turnéer, var det kun broren, der for alvor fortsatte som skuespiller.

Ricky fortsatte som sanger, da familiens tv-show stoppede. Hans sange var professionelle og markante nok til, at de også slog an i Europa, selv om tv-serien ikke blev sendt der. Der var knap nok tv i folks stuer i Europa på det tidspunkt.

Efter 1966 blev det pludselig småt med de store pladehit, men koncerttilbud var der nok af, og Ricky turnerede over hele verden og indspillede en række country-lp’er, som kom til at danne skole for det, man dengang kaldte ”The California Sound” med nye navne som Jackson Browne, Linda Ronstadt og The Eagles. De har alle siden kaldt Nelson deres store inspiration.

I 1972 fik han sit hitliste-come-back, da han skrev og indsang ”Garden Party”. Den var baseret på en nostalgi-koncert på Madison Square Garden, hvor publikum buhede ad ham, når han sang sine nyere sange. De var lovet nostalgi og ville kun høre hans gamle hit.

Læs også: Hans musik blev kaldt syndig: Elvis er stadig The King

Nedturen

Den private nedtur begyndte kort efter fødslen af Kristins og Rickys yngste barn i 1975. Kristin var blevet alkoholiker, Ricky var stort set aldrig hjemme, og parrets ægteskab stod ikke til at redde.

Det blev til en større offentlig mudderkastning med en del advokater på begge sider, der kom til at koste parret over en million dollar i salærer, og skilsmissen var først en realitet i 1982.

I 1980 mødte Ricky modellen og dyretræneren Helen Blair i Las Vegas. Hun blev hans manager, og de flyttede sammen i 1982. Hun var også på flyet, der skulle bringe Rick Nelson og hans gruppe til Dallas nytårsaften 1985, hvor han var hovednavn ved en stor nytårskoncert. Flyet nåede til den lille by De Kalb uden for Dallas, hvor piloten fik lov at nødlande på en mark, men faldt det sidste stykke gennem nogle træer. Ricky, hans musikere og Helen Blair omkom, da flyet ramte jorden. De to piloter kom ud i sidste øjeblik.

Ricky Nelson havde i 1985 været på en stor USA-turné med Fats Domino. Han havde indset, at publikum elskede hans originale hit, og da han gav dem, hvad de forventede, rygtedes det, og der var fuldt hus til koncerterne.

Begravelsen blev et tilløbsstykke med fans og berømtheder, og Nelson-familien var i pressens fokus i de efterfølgende år, fordi Rickys fraskilte kone lagde sag an mod Nelson-klanen for at få del i livsforsikring og arv. Men Ricky havde testamentet sin formue til sine børn og ikke en krone til hverken sin tidligere kone eller daværende kæreste.

Sponsoreret indhold