Kultur

Sådan tabte Camilla fra "De unge mødre" sig 48 kilo

21. september 2010 af Joan Andersen
Camilla fra De unge mødre har kæmpet med vægten, siden hun var 15 år, men i december tog hendes liv en drastisk drejning. Hun har siden tabt sig hele 48 kilo alene ved brug af sund fornuft. Forløbet har været hårdt og lærerigt.
Foto: Gregers Overvad
Foto: Gregers Overvad

- I får ikke at vide, hvad jeg vejer, eller hvor meget jeg har vejet. Det er flovt og ikke særligt feminint. Jeg vejede jo mere end Christian. Men jeg kan da godt afsløre, at jeg vejede over 100 kilo.

Se video med Hannah, der piver

23-årige Camilla Framnes Henriksen skammer sig over, hvordan hun levede før. Hun sværger, at hun aldrig mere skal være tyk. Frygten ligger stadig i hende, selv om hun på blot ni måneder har tabt sig hele 48 kilo.

- Jeg undgår helt kage, is og chips og sådan noget. Jeg sørger for ikke at blive fristet af frygt for at begyndte at spise igen. Det er ligesom at ryge. Jeg var afhængig af mad, jeg kunne ikke undvære det. Jeg tænkte aldrig over, at det, jeg spiste, var usundt. Og jeg spiste ufattelig meget, fortæller hun.

Læs også: Annabel har fået en far

Spiste hele tiden
Angsten for at tage på igen ligger så dybt i hende, at da hun en enkelt gang til en fest tog en fransk kartoffel i munden, spyttede hun den øjeblikkelig ud igen.

Chips var hendes trøstemad før. Hun spiste en pose om dagen og i weekenden gerne to. Og Camilla spiste ikke blot usundt, hun spiste også rigtig meget. Efter aftensmaden nåede hun kun lige at rydde op og lægge børnene i seng, inden hun spiste igen.

- Min mor kommenterede nogle gange, at jeg spiste meget, men ingen sagde nogensinde til mig, at jeg var blevet fed. Det kunne de da godt have gjort. Jeg havde jo fast kæreste, som sagde, jeg var smuk, siger hun.

- Men jeg var ked af min krop. Jeg har forsøgt at finde et svar på, hvorfor jeg ikke har gjort noget ved det før, men jeg ved det ikke. Camilla overvejede tit at gå på slankekur.

- Jeg sagde til mig selv: Hvorfor skulle det lykkes denne gang, det gjorde det jo ikke sidste gang, fortæller hun.

Læs også: Maja savner sin far

Camillas slankeråd:

  • Hold dig langt fra hurtige slankekure. Kostomlægning er det eneste, der virker.
  • Gå ind i det med hele hjertet og hjernen, ellers går det galt.
  • Bliv kontrolvejet evt. hos lægen. Familie og venner dur ikke her.
  • Find motion du kan lide, ikke det andre siger ville være godt for dig. Ellers bliver det for surt.
  • Meld dig til holdtræning. Ikke med en veninde, for så er det for let at blive hjemme, hvis den anden melder afbud. Der er masser af hold i træningscentret, og du får hurtigt motionsvenner.

Mere overskud
Vægttabet blev først en realitet, da de ringede fra et nyt tv-program, "De unge mødres drøm", og overtalte hende til at komme i fjernsynet igen.

- Jeg havde ellers sagt, at jeg ikke ville mere. Og jeg troede ikke, vi havde råd til at spise så mange grøntsager. Men de tilbød mig så mange ting. Jeg fik Charlotte Bircow som coach, et år i et fitnescenter betalt, træningsudstyr, og de vejledte mig i at købe ind og lave sund mad billigt. Jeg kunne ikke sige nej, fortæller hun.

Den største gevinst ved vægttabet er ikke, som man skulle tro, at hun er blevet slank og smuk.

- Jeg har mere overskud til børnene. Jeg er ikke længere den fede mor, der havde brug for en kran for at komme op fra gulvet, når jeg legede med børnene. Nu kommer børnene også til mig og spørger, om jeg vil med på legepladsen. Før vidste de godt, at jeg ikke havde overskud til det, siger hun.

- Det er dét, der får mig til at fortsætte. Livet blev hurtigt uoverskueligt før. - Jeg blev træt og udkørt over de mindste ting. Jeg var en rigtig sur citron. Nu har jeg ikke hovedpine mere, og jeg sveder ikke hele tiden. Før skulle jeg sove til middag efter at have støvsuget, siger Camilla.

Bliver aldrig tilfreds
Hun har indset, at hun aldrig mere får en krop, som da hun var teenager.
- Jeg er blevet bredere, og brysterne sad jo helt oppe under hagen før. Det kommer de ikke til igen. Det største problem er mine lår. Før var de faste og tykke, nu er de mindre og blævrende. Jeg tror, de er ødelagte. Armene kan jeg i det mindste træne, siger hun.

Faktisk troede hun, at hvis bare hun tabte sig, så ville hun blive lykkelig. - Nu er det bare noget andet, der irriterer mig. Jeg synes stadig, det er træls, når jeg kigger i spejlet. Det er som før, men bare med nogle andre ting; mine lår og bryster. Jeg tror aldrig, man bliver helt tilfreds. Sådan er det bare. Måske er det psykisk, siger hun og understreger, at hun på ingen måder har fortrudt.

- Jeg har mere energi, jeg er mere glad. Det er som om, jeg har fået mere tid, siger hun med et smil og strålende øjne.

Læs også om Kristina fra De unge mødre: Jeg skal giftes

Sponsoreret indhold