Sabrinas lykke blev afløst af frygt: Nybagt mor fik sclerose

Den skønne barsel med babyidyl og symbiose mellem mor og barn blev afløst af frygt og bekymringer. Sabrina var 19 år. Hendes lille dreng var kommet til verden kun to uger forinden, da de første voldsomme symptomer meldte sig. Den unge mor blev følelsesløs i hele venstre side af kroppen og ned ad ryggen.
– Jeg var frustreret. Jeg stod jo med et lille barn, siger Sabrina Håkonsson fra Nykøbing Falster.
Lægen troede først, at hun var blevet bidt af en flåt. Den forklaring klyngede Sabrina sig til, men symptomerne blev værre og værre. Til sidst havde hun svært ved at stå og gå.
Et ønskebarn
Hendes lille dreng, Mads, var ikke planlagt. Men han var ønsket fra det øjeblik, Sabrina stod med en positiv graviditetstest. Graviditeten forløb med komplikationer. Sabrina var indlagt flere gange, og til tider kunne hun til sin store bekymring slet ikke mærke sin lille dreng. Mads kom til verden en måned for tidligt i november 2013.
– Der skete rigtig mange ting på én gang. Jeg var nybagt mor, samtidig begyndte mine ben at svigte. Jeg havde også brug for mere søvn end andre mødre og havde problemer med min hukommelse, fortæller Sabrina.
LÆS OGSÅ: Johan fra Nybyggerne mistede kæreste og ven i tragedie
Hendes familie, som alle bor inden for en kilometer fra hendes hjem, og kæresten Dennis var en kæmpe hjælp. Dennis gik tur med Mads, når Sabrina havde brug for ekstra søvn, og hendes mor, Britta, var en uvurderlig støtte.
En juliaften puttede Sabrina sin søn, som hun plejede.
– Jeg kunne ikke rejse mig igen. Min mor måtte hjælpe mig med at komme op. Jeg kunne heller ikke gå på toilettet. Mor bar mig rundt, fortæller hun.
Hospitalet ville ikke hjælpe hverken med krykker eller rollator, selv om Britta tryglede om det og forklarede, at Sabrina næsten ikke kunne bruge sine arme og ben.
Det var omkring det tidspunkt, Sabrina fik diagnosen dissimiseret sclerose, også kendt som multipel sclerose.
– Nå ja, så fik jeg en diagnose på det, tænkte hun.
Først et par uger efter ramte hendes nye virkelighed hende som en hammer.
– Jeg blev meget ked af det. Jeg var nødt til at hanke op i mig selv og ikke bare læne mig tilbage og lade livet passere forbi, fortæller den unge mor.
Den sommer var den hårdeste i hendes liv.
– Jeg var meget syg det første år med mange indlæggelser. Mit immunforsvar virkede ikke optimalt, for jeg fik noget meget stærkt antibiotika, fortæller hun.
I juli begyndte hun til genoptræning. Hun fik en rollator og krykker, og langsomt fik hun førligheden tilbage. Men med diagnosen fulgte også medicin, og medicinen gav bivirkninger, så hun konstant følte, hun havde influenza.

Mads, 2, var ikke planlagt, men han var ønsket. Sabrina og hendes daværende kæreste Dennis er gået fra hinanden, men er stadig gode venner.
Medicinfri i et år
– En dag glemte jeg at tage medicinen. Da jeg efter en uge stadig havde det fint, bestemte jeg mig for at prøve uden medicin, fortæller Sabrina.
I stedet styrede hun sit liv med sund kost og motion.
– Jeg løber fem kilometer hver anden dag og spiser sundt. Hvis der går bare én dag, hvor jeg ikke spiser sundt, kan jeg mærke det på min energi, forklarer hun og fortsætter:
– Jeg ved, at en tur i byen med veninderne koster en hel dag, hvor jeg ligger med smerter, fortæller hun.
Så der er langt imellem byturene, og når hun endelig er af sted, er hun chauffør.
LÆS OGSÅ: Min mand fik barn med en anden
– Jeg vil også gerne være klar i hovedet og kunne køre, hvis der skulle ske noget med Mads, siger hun.
Fra februar 2015 til januar i år undlod Sabrina at tage sin medicin.
– Vinteren tager hårdt på min krop. Jeg gik ned på grund af kulden. Og i juleferien spiste jeg mere usundt end normalt og fik måske ikke lige trænet, forklarer hun.
Heldigvis har hendes nye medicin ingen bivirkninger.
– Folk kan ikke se på mig, at jeg har sclerose. Min hukommelse og koncentrationsevne er påvirket, men det er ikke noget, jeg tænker så meget på, siger Sabrina, som går på VUC, indtil hun i april begynder på uddannelsen Administration og ledelse i Vordingborg.
Medicinen er forebyggende, så risikoen for mén er minimal. Samtidig sørger hun stadig for at føre en sund livsstil og går for eksempel tidligt i seng. Allersenest kl. 21.30, men tit allerede kl. 20.
Sej alenemor
I august gik Sabrina og Dennis fra hinanden.
– Vi er gode forældre sammen, men det bliver ikke til mere end det, siger Sabrina, som stadig drømmer om at finde den eneste ene.
– Jeg tænker meget over fremtiden, men jeg lever mere i nuet end før. Jeg drømmer om at få en uddannelse, et hus og en sød kæreste, fortæller hun.
– Jeg vil gerne finde en, som jeg skal være sammen med til vores dages ende, og få et barn med ham. Jeg vil gerne have en familie, siger Sabrina, som fylder 22 år i marts.
Lige nu fokuserer hun på at være der 100 procent for Mads på sine gode dage, for man ved jo aldrig, hvornår der kommer en dårlig dag.
LÆS OGSÅ: Emmas store spørgsmål: Fortryder du far
– Jeg vil lave ting med Mads nu, rejse og tage på ture.
Sabrina ved ikke, hvad fremtiden bringer.
– Ingen kan forudsige, hvordan det ender. Måske vil sygdommen forblive på det her niveau resten af mit liv, men jeg risikerer også, at den pludselig forværres om fem år, forklarer hun.
– Jeg har accepteret min situation, så jeg går ikke og minder mig selv om, at jeg er syg. Jeg er begyndt at leve efter, hvordan jeg har det lige nu, siger hun.
Mads, som fyldte 2 år i november, har ikke opdaget, at mor er syg.
– Hvis jeg har en dårlig dag, så laver vi en hyggedag, hvor vi smider alle dynerne ind i stuen, og så sover jeg middagssøvn sammen med ham, siger den seje mor.
Du kan følge Sabrina i De unge mødre på Kanal 4.

Sabrina, 21, drømmer om at få en uddannelse, et hus og at finde den eneste ene, som hun gerne vil have endnu et barn med. Sygdommen er ikke med i hendes fremtidsplaner. Her ses hun med sin søn og sin mor.
Sclerose
Sygdommen dissemineret sclerose, også kendt som multipel sclerose, er en kronisk sygdom, som selv hos yngre mennesker kan medføre betydelig invaliditet. Der findes mere end 10.000 patienter med sygdommen i Danmark. Hvert år rammes cirka 300 danskere af sclerose, og hyppigheden er stigende. Sygdommen rammer mere end dobbelt så hyppigt kvinder som mænd, og den bryder oftest ud i 20-40-års alderen. Man kender ikke årsagen til multipel scle-rose.
Kilde: netdoktor.dk

