Kultur

Snydt til kærlighed

11. januar 2012 af Karin Heurlin
Lene fra Årgang 0 elsker at planlægge sit liv med lister og skemaer. Men to gange har livet snydt hende. Første gang var, da hun mødte Poul-Erik. Anden gang var, da hun blev gravid.
Foto: Gregers Kirdorf
Foto: Gregers Kirdorf

Mange af os føler, at vi kender dem bedre end vores egen nabo. I over 10 år har vi fulgt familien Josefsens op- og nedture i parcelhuset i Tarm gennem TV 2-programmet Årgang 0.

På trods af kriser og kampe undervejs er Lene, Poul- Erik og de tre børn, Emma, Simon og Mikkel, blevet indbegrebet af en dansk kernefamilie. Men skruer man tiden 14 år tilbage, var det ikke meningen, det skulle gå sådan. I hvert fald ikke, hvis det stod til Lene.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

- Det var kun fordi, Poul- Erik snød mig, griner Lene. Som 24-årig flyttede Lene til Holstebro for at læse på pædagogseminariet, og hun havde allerede nøje planlagt, hvordan studietiden skulle se ud.

- Jeg var lige kommet ud af et forhold, og nu skulle jeg bare op og leve livet og være single, husker Lene. En lørdag aften tog hun hjem til forældrene i Ringkøbing for at hente sine sidste ting. Her fik veninderne hende overtalt til en tur i byen. Og her mødte hun første gang Poul-Erik.

- Vi dansede sammen hele aftenen og snakkede rigtig godt, men vi skulle kun være venner, smiler Lene. De næste to måneder blev gode for telefonselskabet.

- Vi kunne sidde over telefonen og se en hel film sammen, og Poul-Erik var også oppe og besøge mig. Men jeg turde ikke gå skridtet videre. For tænk, hvis jeg mistede det venskab, husker Lene.

Poul-Erik ville dog gerne være mere end en ven, så efter at have talt med Lenes veninder lagde han en plan: Lene havde et blødt punkt for børn, og med den viden bad Poul-Erik hende om en uskyldig tjeneste.

Han skulle have sin familie på besøg og bad Lene om at give en hånd med i køkkenet.

Romantisk plan
Familien var inviteret til klokken fem, så Lene kunne bare gå et par timer før. Sådan kom det ikke til at gå.

Den snedige Poul-Erik havde nemlig bedt familien komme to timer før, så pludselig stod Lene over for hans søster, svoger og ikke mindst deres to små børn.

- Jeg kunne jo ikke bare gå min vej, så det endte med, at jeg var sammen med dem hele dagen og på legepladsen med hans lille nevø og niece. Jeg var helt solgt, og da de tog hjem, blev Poul-Erik og jeg kærester.

Næste kæp i hjulet på Lenes plan kom, da de havde været kærester i tre år. De havde lige startet købmandsforretningen og netop siddet over for deres bankmand, som rådede dem til ikke at tænke på familieforøgelse de næste tre år af hensyn til økonomien.

Få dage efter fandt Lene ud af, at hun var gravid. Lene bekymrede sig dog mindre om bankmandens reaktion end sin fars.

- Far sagde altid: Min datter skal have en uddannelse, så skal hun giftes, og så skal hun have børn. Her stod jeg. Midt i min uddannelse og var overhovedet ikke gift. Jeg var så nervøs over at skulle sige det.

Hun valgte at skrive et brev til dem med denne indledning: "Kære mormor og morfar. I kender mig ikke endnu ..." Lene tog selv ud og afleverede brevet fra sin ufødte datter, og den dag glemmer hun sent.

- Jeg var mere nervøs, end hvis jeg skulle have været til 10 eksamener. Jeg kunne godt se, at de lige skulle synke nyheden, men så blev de helt vildt glade. Det var jo deres første barnebarn.

Flere end en million tv-seere kender resten af historien. For barnet i Lenes mave var den charmerende Emma, som siden er blevet et af de fire børn i dokumentarserien.

Sponsoreret indhold