Kultur

Søs' vilde fortid blev til en drøm for fremtiden

23. april 2013 af Karin Heurlin / Foto: Gregers Kirdorf
I dag er Søs en mor, som gør alt for sin elskede datter. Men hun har en benhård fortid bag sig, hvor hun blev smidt ud af skoler og gjorde familien dybt fortvivlet.
Søs har ændret sig markent, efter hun blev mor
Søs har ændret sig markent, efter hun blev mor

Når Søs Gjørup Bæk sidder med et saligt smil og sine lyse, bløde krøller og mader sin datter med havregrød, er det næsten umuligt at forestille sig, hvordan hendes liv så ud for bare få år siden. Hvilken pige, hun var dengang.

Selv om den unge mor kun er 18 år, har hun allerede gennemgået en ufattelig forandring. En forandring, hun ikke mindst kan takke datteren Silke for.

LÆS OGSÅ: Melissa fra De unge mødre blev hurtigt voksen - allerede før hun blev mor

En pige med hård attitude

- Det var i sjette klasse, det hele startede, erkender hun, inden hun fortæller videre om de følgende år, som gjorde hendes mor dybt fortvivlet, og som Søs i dag bestemt ikke er stolt af.

Dengang begyndte hun at hænge ud med en flok ældre kammerater. Hun var vant til at styre sin egen hverdag, og derfor følte hun ikke, at hendes mor pludselig skulle bestemme, om hun kom i skole, eller om hun gik med ned på den lokale bodega i weekenden.

De unge mødre i sæson 16

De unge mødre er tilbage på Kanal 4 med både nye unge mødre, og gamle kendinge.

>>Læs alt om De unge mødre i sæson 16 her.

Kunne ikke kende sig selv

Langsomt ændrede Søs hele sin fremtoning og væremåde. Hun blev en benhård pige.

- Fuck dig, din fede luder, kunne hun sige til sin lærer uden at blinke.

Hvis hendes lillesøster ikke ville låne sin neglelak ud, fik hun en flad.

- Jeg kunne ikke engang kende mig selv. Jeg gav alle fuck-fingeren, var ligeglad med alting og meget aggressiv. I virkeligheden var jeg jo ude af mig selv. Meget forvirret og mine hormoner kørte rundt. Jeg er heldigvis blevet klogere.

Desperat mor

Søs' mor var naturligvis ulykkelig. Hun prøvede at sætte regler for sin datter, og prøvede at finde hende, når hun endnu en gang var stukket af hjemmefra.

- Når jeg var taget væk, fik jeg 1.000 sms-beskeder fra min mor. Men hun skulle ikke pludselig tage kontrollen over mit liv, når hun ikke havde gjort det før, siger Søs, som blev smidt ud af skolen og sendt på friskole.

Men det blev slet ikke den redning, som især familien havde håbet på. Søs fortsatte sit vilde liv, og kort efter blev hun også smidt ud af den skole. På det tidspunkt var hendes mors fortvivlelse så stor, at hun tog fat i kommunen. Hvad skulle man stille op? Skulle Søs på pigehjem eller måske på skoleskib? Ingen af de to ting var dog den rette vej væk for Søs.

Flyttede hjemmefra som 14-årig

Aftalen med kommunen blev, at den dengang 14-årige pige skulle have hjælp til husleje, så hun kunne få sin egen toværelses lejlighed. Dog var der et helt klart krav: Hun skulle passe sit job ved Statoil og sin skole på social- og sundhedshjælper uddannelsen.

Jobbet mødte hun trofast op til. Skolen haltede det mere med, og fritiden i egen lejlighed brugte hun blandt andet på at eksperimentere med stoffer. Særligt røg hun en del hash.

- I dag kan jeg godt se, at jeg virkelig var ude på et sidespor, men på den anden side har det jo gjort mig til den, jeg er i dag. Nu har jeg i hvert fald været igennem min vilde periode. Det behøver jeg ikke at gøre igen.

LÆS OGSÅ: Nanna Eliasen var så langt ude, at hun forsøgte at begå selvmord

En drøm om fremtiden

At Søs blev gravid og mor til Silke ændrede hendes liv, og hun har nu været enlig mor i mere end et halvt år. Der har været op- og nedture. Hun er dog ikke så udmattet, at det er gået ud over drømmene. Hun ved helt klart, hvordan hun vil bruge sit liv. Hun vil være pædagog med speciale i problematiske unge.

- Jeg kan jo sætte mig ind i deres tankegang. Jeg havde selv en kontaktperson, som nærmest blev en reservefar for mig. Jeg vil selv gerne være en ildsjæl ligesom ham og gøre en forskel, siger hun.

De unge mødres vilde fortid

Det er ikke kun Søs, som bærer rundt på en vild fortid. Flere af pigerne fra serien har festet lidt for meget med sprut og stoffer. Se med i galleriet her:

Sponsoreret indhold