Livsstil

Kvinder er bedre end mænd til at trøste voldsofre

25. juli 2017 af Videnskab.dk Foto: All Over Press/Panthermedia
Ny forskning viser, at vores sociale relationer er afgørende for, om vi træder til med en trøstende krammer efter en voldsepisode. Og kvinder er bedre til det end mænd, siger forsker.
To kvinder, hvordan den ene dupper et sår på den anden

Ny forskning viser, at sociale relationer er afgørende for, om folk træder til med en trøstende krammer, når nogen er blevet udsat for vold - jo tættere relationen er, des større er chancen for, at personen giver et kram eller en kærlig berøring.

Kvinder er klart bedre til at give krammere end mænd, men både mænd og kvinder får krammere, når de har brug for det, viser den nye forskning. Det skriver Videnskab.dk.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

- Hele forestillingen om, at vi har for travlt til at forholde os til hinanden, passer ikke. Vi kan se, at folk tager ansvar for hinanden. Det er måske ikke overraskende, men det bekræfter noget intuitivt. I vores forskning kan vi også se, hvem der er gode til at trøste et voldsoffer, og hvem der ikke er, fortæller lektor Marie Rosenkrantz Lindegaard fra Sociologisk Institut ved Københavns Universitet.

Læs også: Telefonsnak er lige så godt som et kram

Dokumentation

Resultatet af det nye studie er ikke overraskende, fortæller lektor og adfærdsforsker Pelle Guldborg Hansen, der er direktør for Center for Videnskab, Samfund og Politik ved Roskilde Universitet.

Han har ikke deltaget i det nye studie, men han har læst det, og selv om resultatet ikke overrasker ham, synes han alligevel, at studiet er "fedt".

- Det er spændende, at de har brugt overvågningsmateriale til at se på de her ting. Resultatet overrasker ikke, men det er alligevel interessant at få noget dokumentation for det, som vi troede, vi vidste, siger Jeppe Guldborg Hansen.

Læs også: Hvorfor græder kvinder mere end mænd?

Vil ikke være i offerrollen

Ifølge adfærdsforskeren er det hverken overraskende, at kollegaer trøster voldsofre mere end andre, og at kvinder er bedre til at give trøst – i hver fald på den måde, som kvinder giver trøst.

- Man skal huske på, at mænd og kvinder måske ikke har brug for den samme form for trøst. Når en fodboldspiller får et rødt kort, gider han jo heller ikke, at hans medspillere giver ham en krammer for at trøste ham. Han vil hellere have, at hans medspillere deltager i hans vrede og farer i flæsket på dommeren, siger Pelle Guldborg Hansen.

- Mænd vil ofte ikke så gerne være i offerrollen, og derfor vil mange mænd heller ikke give en anden mand en krammer, da det jo netop putter ham i offerrollen.

Læs også på Videnskab.dk

Kan forskelle på mænd og kvinder ændre sig?

Er den lille forskel med på arbejde?

Sponsoreret indhold