Livsstil

Lad børnene være sig selv

4. februar 2016 Charlotte Højlund. Foto Charlotte Højlund
Det er nemt at overføre følelser til sine børn: Hvis du havde svært ved matematik i skolen, går du måske automatisk ud fra, at det samme gælder din søn, og du tager for givet, at din datter ikke bryder sig om hunde, for dem er du bange for. Lad være med det, råder familieekspert Charlotte Højlund. Vores børn er selvstændige individer, og du skal ikke trække dine erfaringer ned over hovedet på dem.

Du er ikke din datter

Da min ældste datter, Karoline på 19 år, for nogle år siden skulle have prævention, talte vi en del om, hvad der kunne være det bedste eller i hvert fald mindst dårlige at vælge.

Hun blev forvirret over mulighederne, og da jeg ikke havde brugt prævention i mange år, var jeg heller ikke den bedste til at rådgive hende, for jeg vidste ikke, om der var sket noget nyt på det marked.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Alligevel bad hun mig gå med til lægen og tale om mulighederne, og det gjorde jeg selvfølgelig.

LÆS OGSÅ: Lær dine børn at læse følelser

Hos lægen fortalte jeg, at jeg altid selv havde haft problemer med hormonprodukter som p-piller og minipiller, og at jeg derfor ikke var glad for netop den type prævention. Jeg havde ikke bare haft småproblemer, for min krop reagerede kraftigt på hormonerne, og det ønskede jeg ikke, at min datter skulle prøve.

– Men nu er din datter jo ikke dig, sagde den kvindelige læge bestemt, og den bemærkning ramte mig hårdt.

Jeg følte, at den var uretfærdig, for jeg har altid gjort et stort nummer ud af ikke at overføre mine følelser fra mig selv til mine børn.

Det er nemligt vigtigt at være bevidst om, for mange – især kvinder – falder i den fælde. Vi tror, at det, vi selv oplever eller har oplevet, også gælder for vores døtre. En del fysiske særheder kan være ens, fordi vi deler gener. Men vi er ikke de samme mennesker, og min datter er selvfølgelig heller ikke mig.

Pas på med at sammenligne

  • At du havde det svært i skolen, er ikke ensbetydende med, at det også vil være svært for din datter. Godt nok er hun en del af dig, men hun er også noget andet. Hun er formentlig blevet opdraget anderledes end dig, og hun er i hvert fald vokset op i en anden tid, som også påvirker hende.
  • Dine meget følsomme sider behøver på ingen måde at være røget med i generne til din datter. Hun kan sagtens have en stærkere psyke, end du havde i samme alder, så prøv at lade være med at overføre dine adfærdsmønstre til hende.
  • Heller ikke din fysik behøver at være lig med din datters. Selvfølgelig kan der være ligheder, men der er lige så stor sandsynlighed for, at I er forskellige.
  • Din måde at tackle livets udfordringer på, uanset om det er venskaber, kærlighedsforhold, vægt, udseende, uddannelse og meget andet, kan hurtigt smitte af på dine børn, så de bliver mere lig dig, end de egentlig er. Vi er vores børns spejl på godt og ondt, og det er vigtigt at se sig grundigt i spejlet og spørge: – Kommer det her fra mig?

LÆS OGSÅ: Sådan tackler du børn med temperament

Få gode råd af Charlotte Højlund i "Børn i familien" i Ude og Hjemme hver uge.

Sponsoreret indhold