Livsstil

Lægens brevkasse: 10 år og sengevæder

15. august 2019 af læge Gitte Vincents
Læge Gitte Vincents svarer en bekymret mor på, hvordan hun kan hjælpe sin 10-årige søn, der tisser i sengen om natten.

Fakta om sengevædere

7 år: Ti procent er sengevædere.

10 år: Fem procent er sengevædere.

15 år: En procent er sengevædere.

Hej Gitte

Jeg har en søn på 10 år, der stadig må bruge ble om natten. Vi har været opmærksomme på problemet i nogle år, og han har prøvet både medicin og et ringeapparat, men det hjælper ham ikke.

Vores læge mener, at vi skal have mere tålmodighed med behandlingen, men min søn er efterhånden meget frustreret og ked af det, og det hæmmer ham i forhold til at sove hjemme hos kammeraterne. Af og til har han også uheld i løbet af dagen, men det er sjældent.

Har du et andet forslag?

Mange hilsner

Karin

Læs også: Sådan hjælper du dit barn med at smide bleen

Hej Karin

Jeg kan godt forstå, det er et stort problem. I er dog ikke alene: Fem procent af de 10-årige er stadig sengevædere, og drenge hyppigere end piger. En af forklaringerne går ud på, at barnet producerer for lidt af det hormon, det antidiuretiske hormon desmopressin, der koncentrerer urinen, så man heldigvis ikke tisser lige så meget, som man drikker.

Jeg regner med, at din søn er undersøgt for blærebetændelse? Samt at I har fået råd om at undgå at drikke for meget de sidste timer før sengetid?

Hvis du og din mand har været sengevædere, er risikoen væsentlig højere for jeres barn.

Alarmen (ringeapparatet) er en sensor, der sidder i underbukserne. Når den bliver våd, giver alarmen lyd, og så er det tanken, at barnet skal lære at vågne og gå ud at tisse.

Det kræver tålmod, og hvis det skal lykkes, er forældrene nødt til at hjælpe det søvndrukne barn. Det tager en til to måneder og hjælper cirka halvdelen af sengevæderne.

Til specialist

Medicinen er en syntetisk kopi af hormonet, der koncentrerer urinen. Dosis kan øges, og det er vigtigt at holde medicinpause, da mange børn af sig selv holder op med at tisse i sengen.

Jeg synes, din søn er så gammel, at han bør undersøges af en specialist, der kan vurdere, om hans blære er for lille eller overaktiv. Han kan have gavn af træning. Forstoppelse samtidigt er heller ikke helt sjældent. De lokale børnelæger har ofte et fast undersøgelses- og behandlingsprogram.

Trick med soveposen

Held og lykke – kun meget få voksne er sengevædere, så det skal nok lykkes for jeres dreng.

I mellemtiden kan I måske bruge soveposerådet: Giv jeres søn en sovepose med, når han skal sove ude.

I soveposen ligger hans ble, som han trækker på nede i soveposen, hvor kammeraterne ikke kan se den. Om morgenen skifter han til sine tørre underbukser nede i soveposen og lader den våde blå ligge, til han kommer hjem.

Mange hilsner

Gitte

Mød Ude og Hjemmes læge Gitte Vincents

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Sponsoreret indhold