Livsstil

Lars og hans børn skal til fest hos familien Watt

19. december 2017 af Bubber, Bearbejdelse: Karin Heurlin, Foto: Niels Hougaard
Juleaften sidste år skulle Lars sidde alene i sin lejlighed i Herlev. Men så fik han en uventet invitation fra et ægtepar, han kun kendte fra tv og ugeblade. Majbrit og Jason Watt havde syv ledige pladser omkring deres spisebord, og de valgte at åbne deres hjem for en lille flok gæster, de aldrig havde mødt før. Aftenen blev så hyggelig, at de i år gør det for 200 mennesker.
Jason Watt

Sidste juleaften stod 37-årige Lars Hansen foran en fremmed hoveddør i Herlev. Han havde taget sit pæneste tøj på, og i sin ene hånd holdt han en buket blomster. Lars var klar. Så klar han nu kunne blive til en aften, som han ikke anede, hvordan ville blive, i selskab med mennesker, han aldrig havde mødt før.

Lars trykkede på dørklokken, og et øjeblik efter stod han inde i entreen hjemme hos Majbrit og Jason Watt, som han kun kendte fra tv og ugeblade. Nu skulle han holde jul med dem. Parret havde nemlig forinden lagt et opslag på Facebook, hvor de skrev, at de havde syv ledige pladser omkring deres spisebord juleaften. Så hvis nogen skulle sidde alene, var de velkomne.

Forkæl en du holder af og giv et abonnement i julegave

Uden slips

Lars var blevet skilt efter mere end ti års ægteskab. Hans tre børn skulle være hos deres mor, og kontakten til resten af hans familie og omgangskreds var smuldret de seneste år, så han var virkelig helt alene sidste jul. Derfor slog han til, da han hørte om den noget uventede invitation.

Det var Jasons 13-årige søn Noah, som åbnede døren.

– Har din far slips på? spurgte Lars diskret. 

Det havde Jason ikke, så Lars skyndte sig at løsne sit eget og stoppe det i lommen. Han havde lært, at værten sætter standarden for, hvor formel påklædningen skal være, og Jason havde valgt den afslappede stil. En stil, som fortsatte resten af aftenen.

– Du skal da ha’ en kold øl med mig, udbrød Jason, så snart de havde hilst. 

Majbrit var lige så varm og uhøjtidelig, og allerede da Lars trådte ind i stuen, kunne han mærke, at det her ville blive en god aften.

– Der var så fint pyntet op, og der duftede så godt. Jeg følte virkelig, at jeg var landet.

Foruden Lars var der også kommet to enlige mødre med deres børn, som heller ikke havde nogen at fejre julen med. Ingen kendte hinanden, men det glemte de hurtigt, da Majbrit brændte sovsen på, så den ene kvindelige gæst måtte tage over, mens Lars udskar flæskestegen på køkkenbordet ved siden af.

Læs også: Jason Watt og Majbrit. Vi er øvede i ægteskab

Sværene var sprøde, isen var brudt, og inde omkring spisebordet flød samtalen let og muntert, som havde de alle kendt hinanden i årevis.

– Lars, hvordan var det at sidde til bords med mennesker, du slet ikke kendte?

– Alle sad bare og grinede og pjattede. Der var slet ingen perioder med pinlig tavshed. Efter et kvarter begyndte vi også at tale om, hvorfor vi var her. Folk følte sig trygge, og derfor turde vi åbne op. Det var virkelig en fantastisk aften. Selvfølgelig savnede jeg mine børn. Men jeg savnede overhovedet ikke andet, siger Lars, som sad mæt og lykkelig på passagersædet, da Jason til sidst kørte ham hjem til hans lejlighed.

Selv havde Jason også en fantastisk følelse, mens han kørte gennem julenatten.

– Da jeg gik i seng, havde jeg nok den bedste mavefornemmelse, jeg nogen sinde havde haft efter en juleaften, siger Jason, som egentlig bare gik med til at åbne sin hoveddør for fremmede, fordi Majbrit lidt impulsivt fandt på ideen kort før jul. 

Magisk aften

Som frisør havde hun tidligere klippet hjemløse gratis, og lige siden havde hun haft lyst til at gøre mere for mennesker, der havde brug for det. Også uden saks.

For Majbrit føltes sidste års juleaften så rigtig, at hun med det samme var klar til at gøre det igen. Derfor har parret ligesom sidste år inviteret mennesker, der ellers skulle sidde alene på årets mest magiske aften. Denne gang kræver det dog lidt mere flæskesteg og nogle flere kilo kartofler.

– Vi har udvidet fra 7 mennesker til 200, smiler Majbrit, der sammen med Jason lagde en lille video på Facebook, hvor de fortalte, at man kunne kontakte dem, hvis man skulle sidde alene juleaften. 

Læs også: Alle vores børn er en gave

Det var en video, som blev delt og delt, og som endte med at blive set 125.000 gange. Ensomhed i julen er tydeligvis et problem, som rammer lige i hjertet.

I år skal julen dog ikke holdes hjemme i stuen i Herlev. Den skal holdes på Hotel Ry, hvor ejerne, Christina og Michael Gadeberg, gratis har stillet hotellet til rådighed både til julefest, overnatning og morgenmad næste dag.

”Projekt jul” er blevet en omfattende begivenhed. Men det er samtidig en livsbekræftende julehistorie, som fortæller noget om, hvor meget vi mennesker egentlig har lyst til at gøre for hinanden, når der er brug for det. En hel række frivillige fra lokalområdet har meldt sig for at give en hånd med, lokale supermarkeder giver julemaden, et busselskab fragter folk fra hele landet, og netbutikken coolshop.dk sponserer gaver, så børnene får noget håndgribeligt med hjem.

I år kommer Lars og drengene ikke til at sidde alene. De tager med til Ry og holder jul med en masse mennesker, som de endnu ikke kender. Men det skal de nok komme til. 

Sponsoreret indhold