Livsstil

Lavere risiko for type 2-diabetes hvis man følger kostråd

11. februar 2021 af Thomas Hoffmann, Videnskab.dk Foto: Panthermedia
Dansk studie underbygger, at det forebygger livsstilssygdomme at spise sundt og grønt.

Spis godt med fisk, frugt, grønt og fuldkorn.

Hold dig fra mættet fedt, sukker og alt for meget rødt eller forarbejdet kød.

Så har du efter al sandsynlighed større chance for at gå gennem livet uden at udvikle type 2-diabetes.

Det var i hvert fald tendensen blandt godt 54.000 danskere i alderen 50-64 år, som i et nyt dansk studie har fået analyseret deres madvaner. Det skriver Videnskab.dk.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

– Vi finder en meget stærk sammenhæng mellem, hvor mange kostråd man efterlever, og hvad risikoen er for at udvikle type 2-diabetes, konstaterer Christina C. Dahm, lektor på Institut for Folkesundhed – Epidemiologi ved Aarhus Universitet, overfor Videnskab.dk.

Christina C. Dahm har lavet studiet – udgivet i tidsskriftet European Journal of Clinical Nutrition - sammen med blandt andre Daniel Borch Ibsen og kandidatstuderende Lamiae Markanti.

Stor effekt

I studiet forsøger holdet fra Aarhus Universitet og Kræftens Bekæmpelse som noget særligt at sætte et konkret tal på, hvad sund kost gør ved risikoen for type 2-diabetes, tidligere kendt som gammelmandssukkersyge.

Læs mere på Videnskab.dk: Kæmpestudie: Madrevolution påkrævet, hvis vi skal redde verden

De regner sig frem til, at hvis i alt 19 danskere rykker sig fra at følge ganske få råd (0-1) til at følge mange råd (5-6), vil 1 af dem undgå type 2-diabetes.

Tallet skal læses med forbehold, for det er et overslag, som bygger på et mere solidt, lidt forskningsnørdet resultat fra studiet – nemlig, at risikoen for at udvikle type 2-diabetes gennemsnitligt er 5 procent lavere, hvis du følger mange kostråd i stedet for få - noget forskerne kalder den absolutte risiko.

Tallene lyder måske ikke af så meget for det utrænede øre, men:

– Effekten af sund kost på cancer er i absolutte tal noget mindre, endda selv om vi taler om kost som en risikofaktor for cancer, så jeg synes faktisk, at 5 procent er meget, siger Christina C. Dahm til Videnskab.dk.

Andre faktorer

Selvom det næppe kommer som den store overraskelse, at det er sundt at spise efter kostrådene, skal resultaterne fra det nye studie stadig tages med visse forbehold, bemærker professor Ulla Toft, som har set på studiet for Videnskab.dk.

Læs mere på Videnskab.dk: Hvordan bekæmper vi bedst type 2-diabetes?

– Det er et stort og flot studie – og det er godt, at de har set på, i hvor høj grad man følger kostråd i stedet for at se på enkelte fødevarer eller næringsstoffer, for det giver et bedre billede af, hvor sund den samlede kost er. Man skal bare have nogle forbehold for, hvor stærke konklusioner man kan drage på den baggrund, mener Ulla Toft, professor i sundhedsfremme og forebyggelse Center for Klinisk Forskning og Forebyggelse på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital.

– Vigtigst skal du have med i baghovedet, at når forskere dykker ned i et stort materiale baseret på observationer og sammenligner forskellige faktorer – her hvilken mad der er spist og hvor mange der udvikler type 2-diabetes – er der altid risiko for, at tallene kan være påvirket af en tredje, fjerde eller femte faktor.

– Det er med andre ord svært at sige noget sikkert om årsagssammenhænge ud fra den type studie.

Rokker næppe ved konklusion

Danmark har netop fået nye kostråd, men Christina C. Dahm mener ikke, at kostrådene fra januar 2021 rokker ved konklusionen i studiet.

De mere klimavenlige kostråd fokuserer blot endnu mere på grønt og fuldkorn, samt mindre kød, som også i dette studie var parametre i en sund kost.

Andre artikler på Videnskab.dk

Korrelation eller kausalitet: Hvornår er der en årsagssammenhæng?

Forskere: Diabetes er langt mere udbredt end troet

Cases, absolut risiko og musestudier: Sådan undgår du de værste fejl i din sundhedsformidling

Sponsoreret indhold