Livsstil

Lyst til fed mad kan skyldes genmutation

13. december 2016 af Videnskab.dk Foto: Panthermedia/All Over Press
Overvægtige med en konstant sultfølelse kan have en sjælden mutation i et gen, der er med til at regulere appetitten. Det skaber et ubevidst og umætteligt behov for fedt hos de uheldige med gen-mutationen.

Det diskuteres ofte, om genetik kan være en medvirkende årsag til fedme. Et nyt studie viser, at en særlig mutation får nogle mennesker til ubevidst at indtage store mængder fedt til fordel for mindre sukker. Det skriver Videnskab.dk.

Det handler specifikt om det såkaldte gen Melanocortin 4 receptor (MC4R), som indgår i det signalvejsnetværk i hjernen, der regulerer vores spiseadfærd.

Hos raske personer siger receptoren til, når vi er mætte, men hos mennesker med mutationer i genet forstyrres signalet.

- Vi har en teori om, at folk med mutationen fungerer, som om de konstant sulter. De modtager simpelthen ikke mæthedssignalet. Og hvis man sulter, har man brug for fedt, fordi det indeholder flere kalorier, forklarer professor Sadaf Farooqi fra Institute of Metabolic Science, University of Cambridge.

Hun er en af forskerne bag studiet, der netop er udgivet i tidsskriftet Nature Communications.

Læs også: Forskere finder fedme-slukknappen

Evolutionær udvikling

Det lyder måske bizart, at mutationen fører til en præference for fed mad og det modsatte for sukkerholdig mad. Men det er faktisk ikke så underligt endda, mener Sadaf Farooqi.

Ifølge hende kan mekanismen være et resultat af en evolutionær udvikling.

- Når der er et underskud af mad, har vi brug for energi, som kan lagres i kroppen og udnyttes, når det er nødvendigt. Fedt bidrager med dobbelt så mange kalorier per gram i forhold til kulhydrater og protein, og fedt lagres i længere tid. Derfor er det meget nyttigt at have en signalvej, der får dig til at spise fedtholdig mad på bekostning af sukker som et forsvar mod sult, forklarer hun.

Læs også: Verdens største studie: Så tæt er sammenhængen mellem fedme og gener

Ubevidst respons

Teorien møder opbakning fra Lesli Hingstrup Larsen, der er lektor og leder af Sektion for Fedmeforskning på Institut for Idræt og Ernæring, Københavns Universitet. Hun har læst studiet, men er ikke selv involveret i det.

- Det ser ud til, at vi spiser mere fedtholdig mad som en ubevidst respons, når vi føler sult over længere tid. Resultatet underbygger tidligere forskning, der viser, at gener påvirker, hvad og hvor meget mad vi indtager, siger hun og forklarer, at mekanismen minder meget om den, man ser hos folk, som netop har gennemgået et vægttab og dermed mistet lagret fedt.

- Under et vægttab sulter man, og det vil man blive ved med i en periode, fordi vægttabet forstyrrer de signalveje, som regulerer sult, siger Lesli Hingstrup Larsen. 

Dermed kan studiet måske også hjælpe med at udvikle helt nye måder til at bekæmpe fedme.

- Hvis en af årsagerne til fedme er, at nogle mennesker har svært ved at mærke kroppens energibehov, så vil det være muligt at udvikle et stof, som kunstigt stimulerer signalvejene og dermed forhindrer ubevidst øget indtag af meget kalorierig mad, forklarer Lesli Hingstrup Larsen.

Læs også på Videnskab.dk

Tarmbakteriers signaler til hjernen kan gøre os tykke

Fedme-epidemi skyldes hverken gener eller livsstil

 

 

 

Sponsoreret indhold