Livsstil

Malebøger til voksne er de nye bestsellere

7. april 2015 Louise Soegaard
Glem alt om krimier og husmor-erotik. Nr. 1 og 2. på Amazons bestsellerliste kan slet ikke læses. Det er male- og opgavebøger for voksne lavet af Johanna Basford, som nu er blevet millionær på at lave kruseduller, andre kan farvelægge.

Malebøgerne ”Secret Garden: An Inky Treasure Hunt and Coloring BookPaperback” fra 2013 og efterfølgeren “Enchanted Forest: An Inky Quest & Coloring Book fra 2015 har ryddet alle andre genrer af bøger ad vejen og sælger millioner af eksemplarer til voksne og voksne sjæle i hele verden.

Secret garden har solgt 1.6 millioner eksemplarer og Enchanted Forest har efter få uger på Amazon allerede solgt en kvart million eksemplarer. Men det er ikke kun Johannas Basfords sorte streger, der drager tegnefans fra hele verden. I england udgør tegnebøger for voksne halvdelen af Amazons top 10 liste.

Richard Merritt’s Art Therapy Colouring Book har fået fjerpladsen. Millie Marotta’s Animal Kingdom – detailed pictures of animals to colour er på syvendepladsen, og en mindfulness tegnebog har niendepladsen.

Vil du have fingrene i malebøgerne? Johanna Basfords malebøger kan købes HER >>

Kruseduller bekæmper stress

Den skotske illustrator Johanna Basford er overrumplet over sine to bøgers succes.

-Jeg tror det virker afslappende at farvelægge. Det er en måde at trække stikket på og være kreativ på samme tid. Mange mennesker synes, at et blankt stykke papir er skræmmende. Med en malebog skal du kun bidrage med farve. Det er helt sikkert også nostalgisk for mange. Flere har skrevet til mig, at før de købte mine bøger, malede de i deres børns malebøger i smug, når børnene var puttet. Nu er det pludselig blevet socialt acceptabelt at farvelægge malebøger. Fordi mine bøger er for voksne, og fordi de bliver solgt som et anti-stress middel, forklarer Johanna Basford .

Hun bor i Aberdeenshire, og hun startede sin forfatterkarriere med en malebog for børn. Da den gik godt, forsøgte Johanna at overtale sit forlag til at lade hende lave en malebog for voksne også. Dengang i 2012 var det endnu ikke et hit for voksne at farvelægge stregtegninger. Men forlaget troede på Johanna, og det gik over al forventning.

Voksne blærer sig med deres farvelægninger

-Jeg ville egentlig bare lave sådan en malebog, som jeg selv gerne ville have liggende. Så det var en dejlig overraskelse at opdage, der åbenbart er så mange, som har det ligesom jeg, siger Johanna.

Hun er allerede i gang med sin tredje bog. Men hun er bestemt ikke den eneste illustrator bag malebøger til voksne. Der findes allerede mere end 17 titler i handlen, og mange flere er på vej. Folk nøjes ikke kun med at farvelægge deres bøger. De tager billeder af deres farverige værker og lægger dem på både Twitter og Instagram.

-Folk er virkelig stolte af deres tegninger. De er også virkelig indviklede, og du behøver ikke at have et talent for at tegne for at skabe noget unikt. Fremmede sender mig billeder af deres tegninger, som de har hængt i rammer og lamineret. Det ser ud som om, at forældre nu tager børnenes tegninger ned fra køleskabet og hænger deres egne op i stedet, griner Johanna.

Og hun kan roligt grine hele vejen ned i banken. Folks appetit på malebøger til voksne ser ud til at være umættelig.

Se et par eksempler på Johannas tegninger fra hendes bøger i galleriet øverst i artiklen.

Artiklen indeholder affiliatelinks.

Voksne malebøger

Sponsoreret indhold