Mange danske børn får for lidt D-vitamin

Er dit barn et af dem, som foretrækker at sidde inden døre foran sin computer eller iPad, selv om solen skinner udenfor? Og kan dit barn ovenikøbet ikke lide fisk?
Så kan der være en ret stor risiko for, at dit barn er et af de mange i Danmark, som ikke får nok D-vitamin. Det skriver Videnskab.dk.
- Over en tredjedel af de børn, vi har testet, havde et D-vitamin-niveau i blodet, der lå under det anbefalede, sagde professor Christian Mølgaard fra Københavns Universitets Institut for Idræt og Ernæring, da han for nyligt fremlagde sin forskning på en international vitaminkonference, der blev afholdt i København.
Fik taget blodprøver
D-vitamin bliver dannet i huden, når man er ude i solen, men man kan også få vitaminet gennem animalske fødevarer og fisk.
I et forskningsprojekt har blandt andre Christian Mølgaard og hans kollega Rikke A. Petersen målt, hvor meget D-vitamin 782 danske skolebørn mellem 8 og 11 år havde i blodet om sommeren.
I alt havde over 30 procent af børnene et D-vitaminniveau i blodet under det, man normalt regner for tilstrækkeligt, da de fik taget blodprøver i august.
Tre procent af børnene var helt nede på et niveau, der kan betegnes som decideret D-vitaminmangel.
Forskerne var overraskede over resultatet, som er publiceret i British Journal of Nutrition.
-Vi ved, at D-vitaminniveauet i blodet falder til omkring det halve af sommerens niveau om vinteren, hvor solen ikke skinner ret meget, siger Christian Mølgaard.
Læs gså: ’Vidundermidlet’ D-vitamin kan være farligt for dig
Svage knogler
Svær D-vitamin-mangel kan føre til svage knogler og engelsk syge. Forskning har derudover vist, at et for lavt niveau af D-vitamin i blodet muligvis være forbundet med en lang række andre sygdomme såsom diabetes, psykiske sygdomme og astma.
Men selv om et overraskende højt antal af de danske skolebørn, der indgik i de danske forskeres projekt, havde et lavere niveau af D-vitamin i blodet end det anbefalede, er Christian Mølgaard ikke synderligt bekymret:
- Langt de fleste af dem var sunde og raske børn, som havde en normal livsførelse. Så længe de ikke viser tegn på mangelsygdomme, tror jeg ikke, der er grund til at være bekymret, siger han.
Læs også: D-vitamin påvirker dine muskler
Vitamintilskud
Christian Mølgaard mener ikke, man bør give ellers raske skolebørn ekstra D-vitamin, enten som kunstig berigelse i fødevarer eller som et vitamintilskud.
- Personligt er jeg skeptisk overfor, at man via kunstig berigelse øger D-vitaminniveauet i befolkningen, for man kan risikere, at nogle så får for meget. Og vi ved ikke nok om, hvilke skader det kan medføre, hvis man indtager mere D-vitamin end det anbefalede, siger Christian Mølgaard.
En tidligere dansk undersøgelse har vist, at der er en øget forekomst af skizofreni både blandt voksne, der som nyfødte fik målt et for lavt D-vitaminniveau i blodet og blandt dem, der fik målt et for niveau højere end det anbefalede.
Læs også på Videnskab.dk
Professor: D-vitamin til gravide forebygger astma hos små børn
Analyse: Det store D-vitamin-paradoks
