Livsstil

Masser af frugt mindsker risikoen for brystkræft

23. juni 2016 af Videnskab.dk Foto: All Over Press
Foto: AOP
Spis tre stykker frugt om dagen i din ungdom. Så er du godt rustet mod at udvikle brystkræft senere i livet.

Du kan roligt lade din teenagedatter gå bananas i frugtskålen. Kvinder, der spiser omkring tre stykker frugt om dagen på dette tidspunkt, har nemlig omkring 25 procent lavere risiko for at udvikle brystkræft senere, skriver Videnskab.dk.

Det er amerikanske forskere kommet frem til i et nyt studie, hvor de har fulgt 90.000 sygeplejersker i alderen 25–42 år fra 1991-2013. Sygeplejerskerne har alle udfyldt flere spørgeskemaer, som spurgte til deres kost, heriblandt frugtindtaget, fra de tidligere ungdomsår til nu.

Giver mening

Og her fandt forskerne, at især vindruer, bananer og æbler sammen med appelsiner og kål var særligt forbundet med en lavere risiko for brystkræft.

Bedre behandling af brystkræft på vej

- Det er et fund, jeg godt kan få til at give mening. Meget tyder på, at brystet er særligt følsomt i forhold til kræftfremkaldende faktorer netop i denne periode, siger Anja Olsen, der er seniorforsker i kost, gener og miljø hos Center for Kræftforskning, og som ikke har deltaget i studiet.

Det kan måske virke mærkeligt, at ens kost i teenageårene kan være afgørende for, om man udvikler brystkræft 60–70 år senere i livet. Men det giver faktisk rigtig god mening.

Ifølge Anja Olsen er brystvævet ikke færdigudviklet, før man føder sit første barn. Og i perioden, fra man som pige begynder at udvikle bryster, og indtil kroppen gør sig klar til at amme det første barn, tyder det på, at brystvævet er særligt følsomt over for faktorer, der kan give anledning til brystkræft senere.

Andre faktorer i spil

Kvinderne i studiet fik dog ofte børn i midten af 20'erne, hvilket gør perioden, hvor brystet ikke er færdigudviklet og følsomt kortere, end hvis man får børn i starten af 30'erne. Man er altså bedst beskyttet mod brystkræft, hvis man får børn tidligt.

Amning beskytter mod brystkræft

Men kan det ikke være andre faktorer, såsom en overordnet sund livsstil, der gør, at kvinderne, som spiser meget frugt, har lavere risiko for at udvikle brystkræft?

- Problemet med den slags studier, hvor man skal genkalde sig ting, er, at det kan blive sværere at finde sammenhænge, fordi data ofte er meget usikre. Men de har rent faktisk fundet frem til nogle resultater, som giver mening, og det er rigtig interessant, at de finder den her sammenhæng hos især teenagere, siger Anja Olsen.

Lækkerier med æbler og pærer:

Lækkerier med æbler og pærer

Sponsoreret indhold