Livsstil

Mette tabte 21 kilo med Sense: Jeg plejede at undgå kameraer

12. april 2021 Af Vibeke C. Larsen. Foto: Birger Storm og privatfoto.
Siden Mette var barn, har hun vejet lidt for meget. Senere fik to graviditeter nålen på badevægten til at ryge yderligere i vejret, men det var bryllupsbilledet, som fik Mette til at søge en vej, der en gang for alle kunne give hende et varigt vægttab.
Mette har tabt 21 kilo med Sense.

Mette elsker at lave mad og bage, men i dag bager hun sund banankage frem for hvedeboller og kager.

– Når jeg spiser min banankage, føler jeg også, at jeg får noget lækkert, når resten af familien spiser boller.

Mette vejede omkring 80 kilo og fik medicin for sit forhøjede blodtryk. Efter hun har lagt sin livsstil om til Sense, har hun kunnet droppe medicinen.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

”Åh nej, er det virkelig mig?” tænkte Mette, da hun så sit bryllupsbillede. Hvor de fleste brude bliver glade, når de ser deres bryllupsbilleder, kunne 32-årige Mette fra Nakskov kun fokusere på sine brede overarme og dobbelthager.

Hun var godt klar over, at vægten gennem årene var steget langsomt og støt, men hun havde skubbet det væk. Indtil juni i 2019, hvor bryllupsbillederne ubarmhjertigt afslørede, at 80 kilo var for meget til hendes 164 centimeter.

– Jeg blev simpelthen så flov og sagde, at det ikke kunne passe, men min mand påstod, at sådan så jeg ud, og det ikke var så slemt, men det syntes jeg. Jeg plejede at undgå kameraerne, fordi jeg blev ked af det, når jeg så billederne, siger Mette Szymula Ottosen.

FØR: Mette har altid vejet lidt for meget, men skubbede i mange år tanken væk. Da hun så sit bryllupsbillede, kunne hun ikke længere ignorere de ekstra kilo, og det blev begyndelsen til en livsstilsændring.

Vægten steg hurtigt

Siden barnsben har hun haft lidt for meget på sidebenene, og i teenageårene blev hun også bevidst om det.

– Jeg blev klar over, at jeg skulle passe på min vægt, men det var svært, for jeg ville gerne gå til bageren og spise kage og drikke kakao som de andre, fortæller Mette, der er mor til to børn på to og seks år.

Under hendes første graviditet steg vægten til 100 kilo, men hun tabte 20 igen. Mellem de to graviditeter tabte hun sig 10 kilo på en hård kur.

– Jeg var rigtig stolt, men jeg tog hurtigt det hele på igen, siger Mette.

Under den anden graviditet steg hendes vægt hurtigt, og jordemoderen påpegede, at det hverken var sundt for mor eller barn.

– Jeg græd og vidste godt, at jeg havde taget på, men jeg blev ked af, at vi hele tiden skulle tale om min vægt. Jeg prøvede at passe på, men tog alligevel knap 20 kilo på, siger Mette.

Hendes mand, Nicolai, er velsignet med en god forbrænding, så hun var alene om at tage på.

– Livet gik med uddannelse, børn og arbejde, og jeg accepterede bare, at jeg vejede et par kilo ekstra. Når jeg købte tøj, havde jeg svært ved at forholde mig til, at jeg skulle have store størrelser. Tøjet så kæmpestort ud, men passede, når jeg prøvede det, fortæller Mette, der endte i størrelse XL.

Hun spiste egentlig fornuftigt til måltiderne, men mellemmåltiderne var den store synder, for Mette elsker nybagte boller med Nutella, kager og slik, men det gjorde hendes krop ikke.

– Jeg plejede at sammenligne mig med en alkoholiker eller ryger, for når jeg først var begyndt at spise slik eller søde sager, kunne jeg ikke stoppe igen. Jeg blev sur og irriteret på mig selv bagefter, siger Mette.

Søgte hjælp på nettet

Hun brød sig ikke om at motionere og blev forpustet, når hun i sit job som sosu-assistent skulle op til borgerne på anden sal.

– Jeg måtte lige få vejret, før jeg ringede på, for jeg skulle jo være et godt forbillede. Jeg har mange gange prøvet at leve af salat og kylling eller fulgt en kur, men sådan kunne jeg ikke leve ret længe ad gangen, for det kræver stor energi at tabe sig på den måde. Jeg blev nødt til at finde en vej, så jeg kunne holde ved, konstaterer Mette.

Den vej har hun fundet nu, og den hedder Sense.

Efter brylluppet søgte Mette efter hjælp til at tabe sig og faldt over Sense på nettet. Da madbillederne så indbydende ud, besluttede hun sig for at følge en 14-dages madplan.

– Der var græske frikadeller, tortillawraps og guacamole, og jeg tænkte, om det virkelig kunne passe, at jeg kunne spise så lækker mad og samtidig tabe mig, fortæller Mette.

Det kunne hun, og efter at have fulgt madplanen fra Sense i to uger havde hun tabt omkring 4 kilo.

– Jeg fik virkelig blod på tanden til at fortsætte. Maden var lækker og nem at gå til, og jeg var ikke sulten undervejs, siger hun.

I Sense opdeles hver dag i tre måltidskasser, og man bruger sin hånd til at afmåle maden, så man får den rette sammensætning af grønt, fedt, proteiner og kulhydrat i hvert måltid. Ved at følge denne enkelte metode har Mette på halvandet år tabt 21 kilo og er endt på 58,5 kilo.

– Jeg er meget stolt af mig selv, og jeg behøver ikke at tabe mig mere, men Sense ligger på rygraden, og jeg vil ikke tage på igen, understreger Mette, der i dag kan krybe i størrelse S og XS uden problemer.

Mette brød sig ikke om motion og har tabt sig udelukkende ved kostomlægning, men nu har hun fået mod på løb og powerwalk.
Birger Storm

Mette brød sig ikke om motion og har tabt sig udelukkende ved kostomlægning, men nu har hun fået mod på løb og powerwalk.

Overskud til motion

Udover vægttabet har hun også fået andre gevinster.

– Mit humør er bedre. Jeg var ikke så træt om aftenen og mere frisk i løbet af dagen. Når jeg får fyldt spisekasserne ordentligt, tænker jeg ikke så meget på slik, siger Mette.

Hendes vægttab har inspireret andre i familien, og hendes storebror og svigerinde er hoppet med på Sense-vognen og har tabt henholdsvis 20 og 25 kilo.

– Jeg er glad for, at jeg har kunnet inspirere andre, siger Mette.

Selv tabte hun sig udelukkende ved kostændringen, men nu har hun fået overskud til at motionere. Gåturene med hunden foregår i et højere tempo, og hun har fundet løbeskoene frem.

– Jeg har været af sted et par gange, og jeg håber, at jeg kan komme op på at løbe fem kilometer et par gange om ugen, fortæller Mette.

Selv om vægttabet er kommet stille og roligt, har hun stadig ikke helt vænnet sig til sit nye slanke jeg.

– Jeg ser stadig mig selv, som jeg så ud før, og jeg griner, når folk siger, at jeg er blevet et lille nips, men når jeg kigger på gamle billeder af mig selv, kan jeg godt se forskellen, siger Mette og smiler.

Rundt om Mette

  • 32 år
  • Bor i Nakskov
  • Gift og mor til to børn på 2 og 6 år
  • 164 cm høj
  • Startvægt: 79,8 kg
  • Slutvægt: 58,5 kg

Mettes tip

  • Find gode opskrifter, som passer til det, du kan lide at spise. Der findes masser af inspiration på nettet og på Facebook.
  • Hav tålmodighed. I nogle uger står vægten stille, men vægttabet skal nok komme, hvis du følger Sense.
  • Man spiser også med øjnene, så andret din mad, så den ser indbydende ud.
  • Find erstatbubger for det, du godt kan lidt. Jeg er en brødpige, men i stedet for brød spiser jeg en banankage, som kun indeholder bananer, mørk chokolade, havregryn og æg.

Med denne uges Ude og Hjemme får du en nem guide til Sense-principperne og 5-dages madplan

Bladet er på gaden den 14. april 2021.

Sponsoreret indhold