Livsstil

Min sindssygt sunde familie: Vores livs bedste valg

1. august 2019 Af Joan Andersen. Foto: Søren Jul Lamberth og privat
De er godt klar over, at de skiller sig ud, men de betragter ikke sig selv om ekstreme. - Vi lever bare sundt, siger Rie og Karsten fra Kolding, som fravælger rundstykker, kartofler og vin til fordel for kaffe med smør, grøntsager og crossfit i lange baner. De har været med i ”Min sindssygt sunde familie” på TV2. Kom tættere på dem her.
Familie hopper op i luften

Kålkuren, juicekuren og tælle kalorier. Rie og Karsten har forsøgt mange ting for at smide overvægten, men de har aldrig kunnet holde noget af det i længden.

– Jeg har tit tabt 20 kilo og taget 25 på, siger 42-årige Rie Nygaard fra Kolding.

Men nu har de fundet vejen til sundhed, som både giver harmoni og ekstra tid til familien. Nogle kalder dem ekstreme, selv ser de sig blot som sunde og målrettede.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Læs også: Tv-lægens bedste sundhedstip: Kig dig selv i øjnene

Et sundt tilfælde

Det første skridt på vejen kom ved lidt af et tilfælde.
Rie vejede 110 kilo og var lige begyndt til crossfit i 2015, da hun fik en diskusprolaps. Hun blev opereret, men noget gik galt. Smerterne fortsatte i måneder, hvor hun tog morfin og nervemedicin – op til 17 piller om dagen. Hun var nødt til at stoppe med cross-fit, men anbefalede Karsten at prøve det.
Han fandt en personlig træner, som også gav Rie små udfordringer på romaskinen. Hun fandt ud af, at træningen fik smerterne til at blive tålelige, og arbejdede sig langsomt i superform.

Udfordringen

En dag kom træneren med en ny udfordring: Lev efter palæo-principperne i seks uger.

– Hvad skal vi spise? Hvilken en kostplan skal vi følge? Det måtte vi selv finde ud af, fortæller Karsten Johansen, 44 år.

De fik fat i en bog af Thomas Rode Andersen, Danmarks ukronede palæo-konge, og gik i gang.
Vægten faldt drastisk, og børnene var også med. Det var et familie-projekt, ligesom crossfit også blev.

Familiens verden ændrede sig

I de første uger lavede familien lister over alt det, de ville spise, når de seks uger var slut. Der var rigtig meget brød, pasta, cola og burgermad fra McDonalds.

– Det var vores favorit før. Når børnene var lagt i seng, sad vi og spiste burgere og drak sodavand. Light. Alt, hvad jeg spiste og drak før, var light og fedtfattigt. Jeg kunne sagtens drikke fem-seks cola light om dagen, hver dag, fortæller Rie.

Men efter de seks uger havde hele deres verden ændret sig. Det var, som om alt faldt i hak. Både kroppen og familielivet var i balance, og vægten fortsatte ned. Efter 14 dages all inclusive-ferie havde Rie tabt sig 5 kilo mere.

Og hovedpinen, som Rie normalt var plaget af flere gange om ugen, forsvandt som ved et trylleslag, det samme gjorde den månedlige migræne.

Læs også: Eksperter: Sundhedskampagner overser den vigtigste vej til sund livsstil

Fredagsslik

Familien valgte at fortsætte deres nye livsstil, dog med små ændringer. De savnede muligheden for at lave sovs, derfor valgte de at tilføje mejeriprodukter i kosten og læne sig op ad LCHF med få kulhydrater og et højere indhold fedt.

De var påpasselige med at involvere børnene for meget, så de fik stadig havregryn til morgen og rugbrødsmadder til frokost. I dag består drengenes morgenmad af æg, bacon, pølser og grønt. Rugbrød og endda fredagsslik får de stadig, hvis de efterspørger det – men nu taler de om slik, før blev det serveret, bare fordi det var fredag.

– Vi prøver at bryde de mønstre, vi er opdraget med, for de har ikke virket, forklarer Karsten, som selv har tabt sig 20 kilo.

– Vi vil ikke forbyde drengene noget. Hvis slik er forbudt, så går de bare amok i det, når de er ude, og hvidt brød er hverken forbudt eller dårligt. Vi taler i stedet om, hvordan vi får det, når vi spiser forskellige ting, forklarer Rie, som har tabt sig hele 35 kilo.

Netop følelsen i kroppen er det springende punkt.

– Vi havde det godt før, og jeg synes, jeg så brandgodt ud, det gjorde Rie også. Og vi har altid været rigtig glade for hinanden, men vi er mere i harmoni nu, fortæller Karsten, og Rie stemmer i:

– Ja, humørmæssigt er der sket meget. Vi sover også bedre. Og jeg elsker den mad, vi spiser.

Familieprojekt

For omverdenen virkede det underligt, at de takkede nej til vin og drak danskvand, og kagefadet blev blot sendt videre, selv om flere forsøgte at lokke dem med usunde ting.

– Vi prøver at være så lidt til besvær som muligt, men der har været mange kommentarer, og til fester kom maden helt op under næsen på en. Vi har forsøgt ikke at lade os gå på af det, og især her efter programmerne er der mere forståelse, siger Karsten.

Det virker måske også lidt ekstremt, når morgenmaden består af kaffe med smør og olie, og de spiser fløde, bacon og fuldfed cremefraiche, mens de forsager brød, pasta og alkohol, men de sprudler af sundhed. Her spiller familien altoverskyggende fritidsinteresse en stor rolle: Crossfit.
De træner gerne sammen på familiehold eller lige ved siden af hinanden. På den måde er deres sundhed blevet et familieprojekt, der binder dem tættere sammen.

– Jeg træner for at holde min ryg stabil, ikke for at nå et bestemt mål, fortæller Rie, som dyrker crossfit tre gange om ugen og løber 5 km et par gange om ugen.

– Jeg gør det for mit velvære, siger Karsten, som også udfordrer sig selv med ekstreme løb. Hans næste løb er på intet mindre end 58 km.

– Før løb jeg på viljen og restituerede langsomt. Nu er det meget nemmere. De sidste kilometer er stadig på viljen, men jeg er meget hurtigere ovenpå igen, fortæller han og takker familien for at støtte ham.

Læs også: Få motion med sommerens aktiviteter

Sponsoreret indhold