Livsstil

Mobning: Min søn blev mobbet ihjel

16. marts 2015 Mikkel Milsgaard
En mobbelov i Sverige betyder, at skolerne er forpligtet til at gøre noget ved mobning. F.eks. har elever fået udbetalt 90.000 kroner i erstatning på grund af skolens ansvar - eller mangel på samme. Burde Danmark følge eksemplet?
13-årige Odin begik selvmord på grund af mobning

Mobning er et stort problem

Mobning er et massivt problem blandt børn og unge. På onsdag den 18. marts kan du eksempelvis i Ude og Hjemme nr. 12 læse historien om 13-årige Odin, der begik selvmord på grund af mobning. Hør hans mor fortælle den barske historie. Spørgsmålet om skolernes ansvar rejser sig igen og igen. Ude og Hjemme har i adskillige artikler belyst problemet, der opstår, når skolerne ikke erkender, at den enkelte elev befinder sig i en svær situation – og ikke bliver hørt. Læs eksempelvis artiklerne om Christina Pedersen fra Odder, der til sidst måtte skifte skole, fordi Skovbakkeskolen i Odder ikke ville erkende, at hun blev udsat for grov mobning:

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Hjerteleløs mobning af Christina: Dræb dig selv!

Nu går skoledirektøren ind i sagen

Christina begynder på efterskole

Mobbelov i Sverige

I Sverige er der er en lov, der forpligter skolerne til at gøre noget ved mobning. Den svenske mobbelov har eksisteret siden 2006 og rummer sanktioner, hvis skolerne ikke overholder den. For eksempel i form af økonomisk erstatning til mobbeofferet. I Danmark har folkeskoleloven siden 2009 stillet krav om, at alle skoler skal have en antimobbestrategi. Det kan eksempelvis være i form af en antimobbepolitik på skolens hjemmeside. Men reelt set er der ingen kontrol med, om skolerne overholder loven, og om antimobbepolitikken på den enkelte skole er fyldestgørende nok og up to date.

Privat

Odin. Foto: Privat

90.000 kroner i erstatning

Den svenske mobbelov giver børn og forældre ret til at klage, hvis en skole ikke gør en indsats mod mobning. Tal fra 2013 viser, at hele 1800 anmeldelser til det såkaldte Barn-och Elevombudet handlede om mobning og ”krænkende behandling”. 550 mobbesager gav anledning til kritik af skoler, og i 42 tilfælde blev der rejst krav om erstatning til den mobbede elev.

Beløbene placerede sig mellem 5.000 og 90.000 svenske kroner per elev, og i mere end halvdelen af tilfældene indvilgede skolerne uden videre i at betale erstatningen.

Læs hele historien om Odin i denne uges Ude og Hjemme. (Udkommer onsdag den 18. marts 2015).

Sponsoreret indhold