Livsstil

Mobning: Sådan opdager du tegn på mobning

10. marts 2014 af Nina Sommer Foto: Pantherstock
Har du mistanke om, at dit barn bliver udsat for mobning, så er her nogle råd til, hvordan du opdager det. Læs alt om mobning her.
Mobning - sådan opdager du tegnene

Mobning kan have konsekvenser for et barn resten af livet. Derfor er det vigtigt, at der bliver taget hånd om mobning i tide.

Ude og Hjemme mod mobning

Om få dage begynder børnene igen i skole - for de fleste er det en glæde, men for nogle betyder det desværre også, at mareridtet med mobning begynder igen.

På Ude og Hjemme vil vi stoppe mobning. Lad os alle bakke op om det, så vi kan nå målet: STOP MOBNING!

LÆS OGSÅ: Sådan opdager du mobning

Sæt vores "STOP MOBNING" logo på din profil og vær med til at vise, at du heller ikke vil acceptere mobning.

Klik her for at sætte "STOP MOBNING"-logoet på dit profilbillede

Har du eller dine børn oplevet mobning? Du kan skrive til os, hvis du gerne vil fortælle din historie, på [email protected].

Skriv til os her

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Bente Boserup, der er leder af Børns Vilkårs rådgivning, kommer her med nogle gode råd til, hvordan man som forældre kan forholde sig til mobning.

Forældre mod mobning

- Bliver et barn drillet en enkelt gang, kan det være, at man bare skal lade det ligge, men hvis der er tale om mobning, skal der gøres noget, og det er altid forældrenes ansvar, at der bliver handlet. Mobning er ikke noget, som børn selv kan løse, siger hun til tv2.dk.

Her er nogle forældre, som ikke ville finde sig i, at deres børn blev mobbet:

Selv om barnet siger, at der ikke er noget galt i skolen, så er der alligevel nogle tegn på mobning, som man som forældre kan være opmærksom på.

- Det første tegn kan være, at barnet har ondt i maven eller hovedet eller ikke vil hen i skolen. Det kan også være, at barnet simpelthen går fra skolen i løbet af dagen, siger Bente Boserup.

Børn reagerer altid på mobning

- Nogle børn kan for eksempel finde på undskyldninger som en forkølelse eller anden sygdom for at slippe for at skulle i skole. Og mens nogle børn reagerer på mobning ved at skælde ud og blive aggressive, bliver andre børn meget stille. Uanset ændrer barnet ofte adfærd og bliver trist.

Hvis barnet mistrives, er det vigtigt, at der bliver talt om det, og man skal som forældre virkelig lytte til barnet. Vær generelt nysgerrig, spørg detaljeret ind og lyt efter, råder Bente Boserup.
Hun erkender, at det kan være svært.

Læs også: Mobbe-offer blev model

- Det er svært som forældre at høre, at ens barn bliver mobbet. Du har lyst til at gøre det noget, der ikke er slemt, for du kan slet ikke holde ud, at dit barn bliver udsat for mobning. Og det er fuldstændig naturligt, for alle forældre vil gerne have, at ens barn har venner og er populært, siger hun.

Involvér barnet i løsningen på mobning

Når barnet så endelig fortæller det, så er det vigtigt, at man ikke handler uden at fortælle barnet, hvad man har tænkt sig at gøre. Hun foreslår, at man for eksempel spørger barnet, om det helst vil have, at forældrene går hen på skolen eller ringer derhen.

Hun anbefaler ikke, at man tager kontakt til forældrene til det barn, der mobber, for det kan gøre situationen værre. Men det er en god ide at inddrage skolen, og man kan eventuelt også tage kontakt til andre forældre, hvis der er nogle, man har et godt samarbejde med.

Gode råd til at opdage mobning

• Vær nysgerrig og stil spørgsmål til, hvordan barnet har det i skolen.

• Snak om de andre elever i klassen - også dem, som ikke er din søn eller datters bedste venner. Spørg hvordan de andre har det, hvad de laver, og hvem de er sammen med.

• Tag det alvorligt og reager, hvis et barn fortæller, at han eller hun selv eller andre i klassen ikke har det godt.

• Vær opmærksom på signaler, der viser, at et barn bliver udsat for mobning. Det kan være, at barnet ikke længere er glad for at komme i skole, holder op med at være sammen med andre efter skole, lukker sig inde og bliver trist, bliver mere hidsig eller får ondt i maven eller hovedet.

Kilde: Børns Vilkår

Det kan du gøre, hvis dit barn bliver udsat for mobning

• Lyt til dit barns historie og anerkend problemet.

• Ros barnet for at fortælle om mobningen.

• Trøst dit barn og læg vægt på, at det ikke er barnets egen skyld, at det bliver udsat for mobning.

• Tag kontakt til skolen og de andre forældre i klassen, for at finde ud af hvordan mobningen stoppes.

• Indgå et konstruktivt samarbejde med skolen for at finde ud af, hvordan I sammen kan løse problemet med mobning.

• Insister på et kontinuerligt fokus på trivsel i dit barns klasse.

Kilde: Børns Vilkår

Læs mere om mobning her

Sponsoreret indhold