Livsstil

Moderinstinkt redder søns liv

6. september 2016 af Carsten Holst
Foto: Stoke Sentinal / Polfoto
23-årige Leah reagerede heldigvis, da hun fornemmede, at der var noget helt galt med sønnen Arlee. Han havde ingen synlige symptomer på meningitis, men det var netop den sygdom, han havde. Og Leahs handlekraft reddede Arlees liv.

Intet kan måle sig med en mors instinkt. Det er 23-årige Leah Edge fra byen Abbey Hulton i England et tankevækkende bevis på.

Da hendes 3 måneder gamle søn, Arlee Heath, blev varm og begyndte at svede, ville mange måske ikke have gjort noget stort nummer ud af det. Det er meget normalt hos spædbørn, at de en gang imellem får en smule feber.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

11-årig kildede sin lillesøster - og reddede hendes liv

Men Leahs moderinstinkt sagde hende, at noget var helt galt med drengen. Og den unge mors fornemmelse viste sig at holde stik.

Mors fornemmelse redder liv

Hendes søn havde fået meningitis, men han viste ikke de sædvanlige symptomer på den alvorlige sygdom. Arlee Heath fik hverken udslæt eller skiftede kulør nogen steder på kroppen.

Foto af lille Emil afslørede kræft

Alligevel besluttede Leah Edge at tage drengen til læge. Det reddede sandsynligvis Arlee Heaths liv. I bedste fald undgik han derved varige skader på vitale dele af kroppen.

Advarer andre forældre

Nu fortæller Leah den heldigvis lykkelige historie for at advare andre mødre om, at man hellere skal opsøge lægen én gang for meget, end én gang for lidt, hvis man har en dårlig fornemmelse.

Den 14. juli bemærkede Leah om formiddagen, at hendes lille søn var varm og klam. Hun undersøgte ham, men fandt ikke tegn på noget unormalt. Ud på eftermiddagen begyndte hendes moderlige alarmklokker alligevel at bimle og bamle, og det er ikke gode signaler.

20-årig mors sidste gerning: Mistede livet - men reddede sin datter

Leah besluttede at tage på skadestuen med drengen, og det er hendes livs hidtil bedste beslutning. På det tidspunkt var sygdommen ikke brudt synligt ud, men den havde bidt sig fast i spædbarnets krop.

Rask efter en måned

Fra skadestuen blev mor og søn øjeblikkeligt sendt til hospitalet Royal Stoke University. På det tidspunkt viste drengen stadig ikke tegn på meningitis, men en rygmarvsprøve afslørede alvoren bag hans feber på 41 grader.

Arlee Heath skulle i øjeblikkelig behandling, så den ofte dødelige virus i hans krop ikke spredte sig.

Advarsel: Reagér hvis dit barn har DETTE udslæt

Få timer efter begyndte hans tæer og fingre at blive lilla, hvilket kan være et symptom på meningitis. Arlee Heath blev på sygehuset i en uge, inden han blev udskrevet med en såkaldt åben indlæggelse. Mor og søn kunne komme og gå efter forgodtbefindende. I tre uger var Leah dagligt til lægekontrol, inden man efter en måned erklærede den lille fyr for rask.

Var skrækslagen

Lægerne lagde over for moderen ikke skjul på, at tiden havde været en afgørende faktor i behandlingen af Arlee Heath. Hvis Leah ikke havde reageret så hurtigt, havde sygdommen spredt sig, muligvis med fatale følger.

– Selvfølgelig var jeg skrækslagen, da lægerne fortalte om min søns meningitis. Jeg spurgte, om Arlee Heath kunne dø af det. Deres svar var, at de intet kunne love. Tiden ville vise, om sygdommen havde nået at anrette skader. Det havde den heldigvis ikke, siger Leah, der også har en søn på 3 år.

Pas på, hvis dit barns tæer eller øjne ser sådan ud

Søg læge!

Medicinsk professor Claire Donovan er tilknyttet det hospital, hvor Leahs søn blev behandlet. Hun er ekspert i meningitis og siger, at det kan være svært at diagnosticere meningitis på et tidligt stadium.

– Men forældre skal altid være opmærksomme på tegn og symptomer på sygdom hos deres børn. Bliver man urolig, skal man ikke afvente tegn på meningitis, men i stedet straks søge læge, siger Claire Donovan.

Leah og hendes søn er det bedste bevis på, at det er en god idé. En mors instinkt skal man aldrig undervurdere.

Her sker de fleste babyulykker:

Her sker de fleste babyulykker

Sponsoreret indhold