Livsstil

Mor og far på samme tid

18. september 2014 af Charlotte Højlund Foto: Charlotte Højlund
Det kan være en udfordring som singleforælder at være både mor og far børnene. Charlotte Højlund hjælper dig med at rumme både mor- og farrollen, uanset om du er enlig forælder på fuld tid eller kun en gang imellem.

Charlotte Højlund
- Mor til 7, foredragsholder og forfatter


Der er mange grunde til, at vi ender som eneforælder, enten på fuld tid eller bare indimellem. Og uanset, om årsagen er skilsmisse, dødsfald, at den ene forældre har valgt barnet fra, eller man er selvvalgt singlemor, der er blevet insemineret med donorsæd, er det en udfordring. Måske især, hvis man er mor til en eller flere drenge, hvis interesser ikke ligner ens egne.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Fodbold og fantasy

På min egen krop har jeg mærket, hvor svært det kan være at agere "far", fordi jeg ikke har de interesser som mine drenge, der er vilde med fodbold, computerspil, fantasy- og Star Wars-universet. Heldigvis har de deres far og ældre storebror, men når de er fraværende, er jeg lidt udfordret.

LÆS OGSÅ: Aktive børn lærer bedst

Men udfordret er ikke det samme som, at det ikke kan lade sig gøre - det kræver bare tålmodighed fra både min og deres side og en god portion ærlighed. Det er okay at sige, at det her ved jeg ingenting om, men jeg skal nok forsøge at finde ud af det. Eller foreslå, at de spørger en anden til råds.
Piger har også brug for fædre og mandlige rollemodeller, men som kvinde og mor er det ofte nemmere at sætte sig ind i døtres liv og tanker, fordi det minder om vores eget.

LÆS OGSÅ: Sådan hjælper du dine børn med at tackle forandringer

Sådan rummer du både mor- og farrollen

¤ Acceptér, at ingen kan være begge dele hele tiden.

¤ Vælg ud blandt de af børnenes interesser, som du har svært ved at sætte dig ind i, og fokusér på nogen af dem. Du behøver ikke at rumme og kunne det hele.

¤ Sørg for, at børnene får andre mandlige rollemodeller, hvis deres far ikke er en del af deres liv, eller de kun har lidt kontakt med ham. Det kan være gode venner, familiemedlemmer og mandlige ansatte i institutionen.

Husk at lege vildt

¤ Hvis du er enlig, er du også alene om det praktiske som håndværk, havearbejde og bilvask. Inddrag børnene/drengene i de opgaver, som vi traditionelt forbinder med noget maskulint.

¤ Vær fysisk med børnene - både piger og drenge. Det oplever mange børn oftest med deres fædre, men mødre kan også sparke til en bold, lege vildt eller hoppe fra badebroer.

LÆS OGSÅ: Få eller mange børn

¤ Du behøver ikke spille elektroniske spil med dem, hvis du ikke kan finde ud af det, eller det ikke interesserer dig. Men lyt helhjertet til deres historier om, hvor mange gange de har vundet Tour de France eller FIFA, og se med en gang imellem, når de spiller.

¤ Husk, at det ikke handler så meget om at være både mor og far, men mere om at lytte til børnenes behov og prøve at tilfredsstille dem.

Sponsoreret indhold