Livsstil

Morten tabte 31 kilo: Nu kan jeg løbe med mine børn

18. januar Af Vibeke C. Larsen. Foto: Henrik Bjerg/Aller Foto & Video og privat.
Morten blev som barn mobbet med sin overvægt. En overvægt, som han tog med sig ind i voksenlivet og først fik taget et opgør med, da han for fem år siden så et strandbillede af sig selv. Løsningen hed Keto, og udover et stor vægttab fik Morten også overskud til at være en aktiv far.

Man siger, at et billede kan sige mere end 1000 ord.

I hvert fald var det et fotografi, der for fem år siden åbnede Mortens øjne for, at han var overvægtig. På billedet leger han i vandet med sin søn, Noam, men det, som skulle have været et hyggeligt snapshot af far og søn ved stranden, blev begyndelsen på Mortens rejse mod en sundere livsstil.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

– Jeg fik et chok, da jeg så det billede. Jeg havde en stor mave og bryster og så forfærdelig ud. Sådan havde jeg ikke lyst til at se ud. Jeg ville også gerne være sundere, for jeg har to børn, som jeg gerne vil være der for i mange år. Er man overvægtig, får man nemmere livsstilssygdomme, siger Morten Glundholt, der er 40 år og sælger af velfærdsteknologi.

Han bor i Odder sammen med sin kone, Jinjia, og deres to børn, Noam og Vilja på ni og tre år.

Morten er to meter høj og var med egne ord ’sådan en, der tømmer buffeten’, og om aften i sofaen var der chips og chokolade på sofabordet.

– Jeg havde ingen stopklods, og jo mere, du spiser, desto mere sulten føler du dig, siger han.

 

Det som skulle have været et hyggeligt snapshot af far og søn ved stranden, blev begyndelsen på Mortens rejse mod en sundere livsstil.
Foto: Privat
Foto: Privat

 

Blev mobbet

Morten har altid været overvægtig, og da han også er ordblind og bar briller, var han det perfekte mobbeoffer i skolen.

– Jeg var egentlig en stille og rolig dreng, men jeg endte i slåskampe, fordi jeg måtte forsvare mig, selv om jeg ikke havde lyst til at slås. Oplevelserne sidder stadig i kroppen den dag i dag, siger han.

Morten gik til fodbold, men han havde svært ved at følge med de andre drenge og var så overvægtig, at han kastede op af anstrengelse. I en periode spillede han badminton fem gange om ugen, og det fik vægten ned.

Træt og doven

– Det var helt fantastisk. Jeg var i god form og spiste ikke så meget, men da jeg stoppede, tog jeg det hele på igen. Når man først har været overvægtig, er det nemmere at tage på igen, påpeger han.

Overvægten fulgte ham ind i voksenlivet, hvor børn, familieliv og arbejde udfyldte tiden.

– Jeg kom ikke lige i træningscentret og undskyldte det med, at jeg ville gøre det næste dag, men dagene gik bare. Det er utrolig svært at stoppe op og gøre tingene anderledes, konstaterer Morten.

Men så var det, at han så det famøse badebillede. Morten gik på nettet og ledte efter en holdbar løsning for at komme nogle af sine 135 kilo til livs. Her faldt han over Keto.

Morten fjernede kulhydraterne fra sin kost og tilførte i stedet mere sund fedt og en masse grøntsager.

– Kulhydraterne ødelagde min krop. Jeg følte mig tit træt, doven, oppustet og havde hovedpine. Jeg kunne stå op med en masse planer for dagen, men så snart jeg havde spist to rundstykker, havde jeg mere lyst til at lægge mig på sofaen end at lege med mine børn, indrømmer Morten.

 

Morten har tabt 31 kilo med Keto

 

Slut med kulhydrater

Han mærkede hurtigt, hvordan han fik mere energi og overskud, da kulhydraterne var udfaset.

– Den første uge var ikke sjov, men jeg fik det hurtigt bedre. Jeg var ikke længere så oppustet, sov bedre og fik mere overskud til min familie, fortæller han.

Morten tabte sig 25 kilo de første tre måneder og begyndte også at røre sig mere. I begyndelsen blev det til mest til gåture, men som kiloene forsvandt, blev han motiveret til at løbe og styrketræne.

Efter knap ni måneder havde han tabt sig 31 kilo og landede på 104 kilo.

– Jeg var alt for tynd og så forfærdelig ud. Jeg skulle finde en balance, så jeg ikke tabte mig mere, men samtidig havde jeg en angst for at tage på igen, siger han.

I dag vejer Morten 110 kilo, og der er ikke et gram overflødigt fedt på hans krop, for den motion, som han ikke tidligere havde overskud til, er blevet en naturlig del af hverdagen. Han løber og har indrettet et træningscenter i garagen, så der ikke længere er nogle undskyldninger.

– Det handler om at finde tid, så motionen passer ind i familiens hverdag eller inddrage dem, siger han.

Morten og hans kone har talt om, hvorfor hun dengang ikke sagde til ham, at han burde tabe sig.

– Hun så det faktisk heller ikke. Når man går op ad hinanden hver dag, lægger man ikke mærke til, at kiloene kommer snigende, siger han.

Morten spiser kun to måltider om dagen, men føler ikke sult i løbet af dagen, fordi hans krop får det, den har brug for. Han spiser første måltid sidst på formiddagen, og det består gerne af to spejlæg, en rest kød eller kødpålæg, avocado og peberfrugt og måske skyr med ristede nødder.

To daglige måltider

Om aftenen spiser han det samme som resten af familien, men bytter pasta, ris og kartofler ud med grøntsager.

– Man kan lave masser af lækre ting med grøntsager, og man kan altid peppe dem op med smør eller ost, som f.eks. blomkål i ovnen, siger Morten.

Han spiser ikke efter klokken 19, og hvis trangen til noget sødt melder sig, klarer han den med Pepsi Max.

– Pepsi Max er min redning, for den er så sød og smager af noget forbudt, siger Morten.

Han har ingen planer om at stoppe med at spise efter keto-principperne, men han kalder sig ikke fanatisk og spiser den mad, han bliver budt, når han er ude.

– Jeg har aldrig fortrudt, at jeg kom i gang, for glæden ved at komme over på den anden side er så stor. Jeg blev mobbet i min barndom på grund af mit udseende, og i dag er jeg glad for det, jeg ser i spejlet, smiler Morten.

[node:advert-in-body_4]

 

 

Sponsoreret indhold