Livsstil

Når du går på barsel: Arbejdspladsen lider ikke store tab

13. februar 2020 af Lise Brix, Videnskab.dk Foto: Panthermedia
Er du nervøs for at fortælle chefen, at du skal på barsel? Så vis din chef dette studie.

Det er en myte, at små virksomheder bliver presset økonomisk i knæ, når en medarbejder går på barsel.

Sådan lyder det fra en gruppe forskere, som har kortlagt, hvad det koster for virksomheder, når ansatte går på barsel. Det skriver Videnskab.dk.

– Vi havde en klar forventning om, at barslen ville føre til omkostninger for virksomheden, men vi var i tvivl om, hvor dyrt det ville være. Men da vi kiggede på tallene, kunne vi ikke finde nogen negativ effekt hos virksomhederne, siger Nikolaj Harmon, som er lektor i økonomi ved Københavns Universitet og en af forskerne bag den nye undersøgelse, til Videnskab.dk.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Studiet er endnu ikke publiceret i et videnskabeligt tidsskrift, og dermed har det heller ikke gennemgået den såkaldte peer review, hvor resultaterne tjekkes efter af uafhængige forskere.

– Indenfor økonomi tager det ekstrem lang tid at få udgivet sine resultater i videnskabelige tidsskrifter, så derfor er der en tendens til, at tingene bliver forældede, inden de udgives. Derfor er der en kultur for, at man offentliggør sit arbejdspapir, så folk kan læse resultaterne, mens de er aktuelle, siger Nikolaj Harmon.

Dyr barsel er en myte

Ifølge forskerne bag den nye undersøgelse hersker der en udbredt opfattelse af, at særligt små virksomheder kan blive alvorligt økonomisk udfordret af medarbejderes barselsfravær.

Læs mere på Videnskab.dk: Kan vi nøjes med at arbejde 21 timer om ugen?

Nikolaj Harmon påpeger, at det er første gang, man systematisk har undersøgt, hvad det koster for virksomheder at have ansatte på barsel. Forskerne har regnet sig frem til, at hvis 10 procent af medarbejderne går på barsel, vil den gennemsnitlige virksomhed - statistisk set - højst miste 1,8 procent af omsætningen.

– Jeg er overrasket over resultatet, men jeg ser ingen grund til ikke at købe deres konklusioner. De har brugt de faktiske tal fra registre, og tallene viser, at barslen ikke har nogen synderligt negativ effekt på virksomhedernes bundlinje, siger professor i økonomi Nina Smith fra Økonomisk Institut på Aarhus Universitet.

Hun har forsket i konsekvenserne af barsel, men ikke været en del af den nye undersøgelse.

Kolleger skal løbe hurtigere

Ifølge det nye studie håndterer virksomhederne kvindens lange barselsfravær ved at hente ekstra arbejdskraft på to måder:

Dels bliver der ansat barselsvikarer. Og dels bliver de nærmeste kolleger sat til at varetage lidt flere opgaver - og øge deres arbejdstid - mens medarbejderen er på barselsorlov.

Læs mere på Videnskab.dk: Studie af 1,5 mio. danske kvinder slår fast: Det koster kassen at få børn tidligt

– Det giver selvfølgelig bøvl for arbejdsgiveren, når en medarbejder træder ud for en periode, for der skal træffes beslutning om, hvordan medarbejderens opgaver bliver løftet. Måske skal der findes nye ansatte, som skal oplæres, og det koster også arbejdstid. Så ja; det giver lidt ekstra bøvl for arbejdsgiveren, men det betyder ikke, at virksomheden klarer sig dårligere, siger Nina Smith.

Kolleger bliver ikke syge af stress

Forskerne undersøgte ligeledes, om det gik ud over de nærmeste kolleger, når en medarbejder gik på barsel. For hvis kollegerne skal varetage flere opgaver og arbejde flere timer, kunne man måske forvente, at det førte til øget stress, forklarer Nikolaj Harmon.

– Vi var nervøse for, om det ville give en negativ effekt, at kollegerne skal løbe lidt stærkere. Men når vi så på data over sygefravær, kunne vi ikke finde nogen negative effekter af barslen. Så det ser ikke ud til, at kollegerne får stress og melder sig syge, siger Nikolaj Harmon.

Hans kollega Anne Ardila Brenøe påpeger, at det nye studie viser, at virksomhederne er "enormt gode" til at håndtere barselsfravær ved at finde ekstra arbejdskraft andre steder.

– Når vi måler på det samlede antal arbejdstimer, som er lagt i virksomheden, kan vi slet ikke spore en ændring, når en ansat går på barsel. Vi kan heller ikke se nogen ændringer i virksomhedernes omsætning, fortæller en af de øvrige forfattere til det nye studie, Anne Ardila Brenøe, i en pressemeddelelse fra Københavns Universitet.

Andre artikler på Videnskab.dk

Er det traumatisk at blive født?

Stressede mødre får stressbare børn

Ældre mødre har de gladeste børn

Sponsoreret indhold