Livsstil

Når far glemmer børnene

20. november 2014 af Charlotte Højlund Foto: All Over Press
Selv om både mor og far i dag har stor fokus på børnene, er der stadig nogle, der oplever at blive valgt fra af far, når han stifter en ny familie. Det gør ondt langt ind i sjælen.

Charlotte Højlund
- Mor til 7, foredragsholder og forfatter


Når folk bliver skilt eller går fra hinanden, glemmer nogle fædre den gamle familie og begynder forfra med en ny kone og hendes børn samt måske nye fælles børn.

Børnene fra det tidligere forhold glider i baggrunden, fordi de forstyrrer det nye familieliv, og de vælges mere eller mindre bevidst fra.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

En stor sorg for børnene

Det er ikke noget, vi hører meget om i dag, hvor fokus er på barnets ret til begge forældre og forældrenes samarbejde. Men for de børn, der oplever, at far svigter, er det en stor sorg - uanset om det er faderen selv, moderen eller den nye kone, der er skyld i det.

LÆS OGSÅ: Kom godt gennem en skilsmisse

Og hvis du tror, at det kun skete før i tiden, tager du grueligt fejl. Jeg ser det desværre ske omkring mig, hvor yngre par begår præcis de samme fejl som tidligere generationer.

På banen igen

For noget tid siden fik jeg et brev fra en ung mand, der havde oplevet af at være blevet valgt fra af faderen efter forældrenes skilsmisse. Nu havde hans far pludselig meldt sig på banen igen. Men i de mellemliggende år var der kommet en ny mand ind i drengens liv, der han havde taget faderrollen på sig, og nu var det ham, drengen opfattede som sin far - så hvad nu?
Det er noget, jeg har tænkt meget over både personligt og i forhold til den unge mand, og du kan se mine råd her:

Når far har svigtet

¤ Få sat ord på dine skuffelser og savn. Ofte ved fædrene ikke, hvad de har påført barnet af afsavn og sorg, og det bør de vide.

¤ Vi begår alle fejl, og alle fortjener en chance til - også far. Det gælder også, selv om du er skuffet, ked af det og vildt såret.

¤ Skru forventningerne ned, for selv om du får sagt, hvad du føler, er det ikke sikkert, at det ændrer noget. Måske du beder om noget, din far ikke er i stand til at give.

LÆS OGSÅ: Mor og far er skilt

¤ Gør op med dig selv, hvad du vil have ud af det og til hvilken pris, før du fortæller din far "sandheden". Er du parat til at miste ham helt, hvis han ikke vil være den far, du har brug for?

¤ Gør det, der er rigtigt for dig, selv om det betyder, at du må nøjes med et utilfredsstillende samvær. Det kan være, at det trods alt er bedre end ingenting.

Tør du være uvenner med din far

¤ Overvej konsekvensen for familien, hvis I bliver uvenner. Tager du barnets morfar/farfar fra dine børn? Eller er han der alligevel ikke, så de ikke mærker nogen forskel?

¤ Han er den voksne i jeres relation, også selv om du er voksen nu. Derfor skal han vide, hvad det har betydet for dig, at han svigtede, og han må acceptere, at det var hans ansvar. I forhold til vores forældre vil vi altid være børn.

¤ Lær af hans fejl, så du ikke begår de samme, hvis du bliver skilt.

LÆS OGSÅ: Sådan får du sammenbragte børn til at føle sig som søskende

Sponsoreret indhold