Livsstil

Nu kan jeg læse og skrive

1. juli 2010 af Carsten Holst
Indtil for nylig var der næsten altid bøvl og ballade med Mathias, som hellere ville lege med store biler og maskiner end lave lektier og lære noget. Ligesom sin far manglede Mathias evnen til at kunne sidde stille. Det kan han nu. Et kursus på en klinik for syn og indlæring har gjort underværker.
Foto: Gregers Kirdorf
Foto: Gregers Kirdorf

Da Erik og Lene Ladekjær Pedersens ældste søn, Mathias på ni, begyndte i skolen, forvandlede tilværelsen sig hurtigt til et dagligt helvede for den lille familie fra Gærum ved Frederikshavn.

Bogstaver og tal snurrede rundt i hans hoved
- Hver gang vi satte os ned med hans lektier, opførte han sig som et kuglelyn. Mathias kunne overhovedet ikke sidde stille, men roterede rundt på stolen. Han blev sur og gal på alt og alle. Bogstaver og tal snurrede rundt i ét stort kaos i hans hoved, og han kunne ikke engang stave sit eget navn. Det var en frygtelig tid, husker social- og sundhedsassistent Lene Ladekjær, 32.

Tv-lægen gav ideen
Tirsdag den 22. september 2009 blev en skelsættende dag for den lille dreng.
Mathias så på tv lægeprogrammet "Ha' det godt", og pludselig råbte drengen ivrigt: "Mor, der er en pige i fjernsynet, der har svært ved at læse ligesom mig".

Læs også: Mor går i skole (link fjernet)

Udsendelsen handlede om en pige, der havde indlæringsvanskeligheder ligesom Mathias, og nu fik hjælp på Syn og Indlærings Klinikken i Harlev ved Århus.
Lene og Erik rettede straks henvendelse til klinikken for at få hjælp, og i november 2009 var Mathias til den første test.

Forbløffende resultater
I januar i år startede han på et træningsprogram, der via forskellige teknikker og kosttilskud har til formål at forbedre hans evne til at kunne tilegne sig skrive- og læsefærdigheder.
Resultaterne var forbløffende. Pludselig sad Mathias stille, når han skulle læse lektier, og i skolen lavede han ikke længere ballade.

Læs også: Fra Bølle til duks

Lene og Erik havde fået en ny og meget nemmere dreng.
- Vi fik blandt andet et program over, hvordan vi skulle massere hans ryg, baller og lår, inden han skulle læse lektier. Det fik ham til at slappe fuldstændig af og sidde stille på stolen. Desuden skal han hver dag træne 30-40 minutter med forskellige øvelser, der styrker hans koncentrationsevne, motorikken, synet og hørelsen. Jeg troede nærmest ikke mine egne øjne, da jeg så hans udvikling, siger Lene.

Forbedret sig meget i skolen
I løbet af få måneder gjorde Mathias så store fremskridt, at han i dansk i skolen gik fra karakteren "langt under middel", der er den laveste, til "middel" ligesom de fleste andre elever.
Hans opførsel ændrede sig også totalt. Tidligere sad hans hænder og arme meget løse. Hvis noget eller nogen gik ham på, faldt der hurtigt en lussing i afmagt.

- Pludselig gik der sport i at kunne læse sms´er, børnebøger og vejskilte. Når vi er ude at køre, sidder han konstant op opremser teksterne på vejskiltene, i stedet for som før at sidde uroligt og lave ballade, siger Lene Ladekjær.

Det højeste ønske at kunne læse og skrive
Mathias har aldrig beklaget sig over de problemer, som hans manglende evner til at regne, læse og skrive har givet ham.
Hans mor og far fik alligevel en klump i halsen, da de første gang tog sønnen med til klinikken i Harlev.

Da Mathias blev spurgt om sit højeste ønske, svarede han:
- Jeg vil gerne kunne læse og skrive som de andre!

Meget tyder på, at den niårige dreng er godt på vej til at få ønsket opfyldt.
For nylig kom han stolt hjem fra skole og fortalte, at han havde haft nul fejl i en staveprøve med 13 ord.

Det var utænkeligt for blot få måneder siden.
Da måtte han nøjes med at fortælle om de flotte mål, han scorede på fodboldbanen.

Læs også på Q: Angsten skal ikke styre mit liv

Sponsoreret indhold