Livsstil

Nyd foråret med børnene

4. april 2018 Af Charlotte Højlund Foto: Charlotte Højlund
Det er endelig forår, og så gælder det om at få børnene væk fra computeren og ud i den friske luft. Familie-ekspert Charlotte Højlund giver dig idéer til masser af sjove forårsaktiviteter med børnene.

De fleste dage føles det ikke sådan, men faktisk har kalenderen sagt forår i et par dage allerede. Og selv om det har været en forholdsvis mild vinter, ser jeg altid frem til lysere tider, hvor alt begynder at spire og vokse, og vi igen kan komme lidt mere ud.
Havemennesket i mig nyder at lægge frø i spirepotter, få jord under neglene og rifter efter at have klippet roser og buske ned, – og ikke mindst at få børnene med udenfor. Efter en lang vinter, hvor den mest har stået på indeaktiviteter som tv, spil og læsning, trænger vi til at få frisk luft.

Ud i den friske luft

Heldigvis vil børnene også gerne ud, selv om de elsker al deres elektronik og derfor ikke altid er lige nemme at lokke. Det lykkes dog for det meste – måske især fordi jeg insisterer. De behøver ikke at deltage i ”projekt havearbejde” – bare de kommer med ud.
Egentlig skal der ikke meget til at underholde dem, når de først er ude. Drengene er glade, hvis de har en fodbold, selv om der ikke er helt nok plads i vores lille byhave. Vi har dog flere baner i nærheden, så det gør ikke noget. Pigerne, store som små, har det stadig fint i haven, og de vil gerne være med til at så, plante og klippe. Og ellers gør en gynge, rutsjebane, legehus eller nyt sand i sandkassen altid lykke.
For det meste skal der ikke så meget til at få børn med ud. Og selv den mindste have kan byde på masser af hygge og sjov ...

LÆS OGSÅ: Lær dit barn at dyrke motion

Giv børnene grønne fingre og frisk luft

Lok børnene med i haven ved hjælp af grønne planter og mulighed for leg. Her får du idéer til sjove og hyggelige haveaktiviteter:

✿ Så bønner i vindueskarmen. Forskellige slags bønner, for eksempel pralbønner, er nemme at så, og de bliver hurtigt så store, at de skal have pinde at vokse op ad, og er dermed også ret imponerende.

✿ En avocadosten bliver også til en flot plante, men den skal knibes eller klippes for ikke at blive for ranglet.

✿ Karse er altid et hit til små børn, fordi det er nemt at så og vokser hurtigt. Så den på en underkop eller klip bunden af en mælkekarton.

✿ Lad børnene hjælpe med at forspire blomster, krydderurter og grønsager til have eller drivhus. De mindre børn elsker det, for det er jo vand plus jord – lig med mudder.

✿ Skab ”kæmpernes have” med planter som solsikker, græskar og squash, der vokser hurtigt, og derfor virkelig bliver til noget stort og imponerende.

LÆS OGSÅ: Sjove oplevelser i naturen

✿ Skab plads til sport som for eksempel fodbold, badminton, stangtennis, trampolin eller badebassin i haven – hvad som helst der får børnene med ud.

✿ Sæt en gynge i træet eller køb et gyngestativ. Der er intet hyggeligere end børn, der gynger og griner.

✿ Køb kridt og lad børnene tegne hvor som helst. Det forsvinder efter et regnskyl eller et sprøjt med vandslangen.

✿ Skab mulighed for ”have-wellness” i form af solsenge, tæpper og hyggekroge, hvor alle kan ”chille”. Har du et par tætstående træer, vil en hængekøje være et sikkert hit.

✿ En sandkasse er altid populær, selv hos de større børn – måske på grund af den rare fornemmelse det giver at have sand mellem hænderne. Sandkassen er svær at komme uden om, hvis man har børn i familien.

Sponsoreret indhold