Livsstil

Nye målinger: Hunde kopierer deres ejeres stress

13. juni 2019 Af: Lea Pilsborg, Videnskab.dk
Foto: Panthermedia
Hundes stressniveau ligner deres menneskers, viser en ny svensk undersøgelse af 58 hunde og deres ejere.
Tegning af kvinde der skælder sin hund ud

Udover at være ustyrligt nuttede som hvalpe har hunde en række gavnlige effekter for mennesker.

Men det er ikke kun os mennesker, der bliver påvirket af hunde - hundene bliver også påvirket af os. Længerevarende stress hos hundeejere viser sig nemlig at falde sammen med et lignende stressniveau hos deres hunde. Det viser et nyt svensk studie ifølge Videnskab.dk.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

– Det er en enormt spændende idé, og den måde, forskerne måler på, er interessant. Men det er et svært felt og giver anledning til en masse spørgsmål, siger Karen Thodberg, der er seniorforsker ved Institut for Husdyrvidenskab på Aarhus Universitet, til Videnskab.dk.

Hun forsker i brugen af dyr til terapeutiske formål og har læst og vurderet det nye studie, der netop er udgivet i det videnskabelige tidsskrift Scientific Reports.

Stressniveau følges ad

Med data fra 33 Shetlands sheepdogs, 25 bordercollier og deres ejere, der alle er kvinder, som selv har meldt sig til forsøget, har forskere undersøgt stressniveauet hos både hunde og ejere.

Læs mere på Videnskab.dk: Sådan viser hunde følelser med forskellige ansigtsudtryk

Her viste resultaterne, at det langvarige stressniveau hos hundene og deres ejere fulgtes ad – det var synkront.

– Det mest spændende, vi fandt, var den positive sammenhæng mellem hundens og ejerens langtidsstress, og vi så det ikke kun i et enkelt tilfælde, men to gange i løbet af et år, fortæller Lina Roth, der er lektor på Linköpings Universitet i Sverige og sidsteforfatter på det nye studie.

For at finde stressniveauet hos både hunde og mennesker målte forskerne på det hormon, der kaldes kortisol i deltagernes hår.

Produktionen af kortisol stiger, når vi bliver stressede, og derfor har forskerne brugt det som et mål for længerevarende stressniveau.

Aflæser deres menneske

Forskerne målte ejernes kortisolniveau to gange med seks måneders mellemrum. Målingerne afspejler de seneste måneders stressniveau.

Derudover målte forskerne også hundenes aktivitetsniveau ved at udstyre dem med et aktivitets-måler-halsbånd i en uge med et halvt års mellemrum.

Læs mere på Videnskab.dk: Danskere er vilde med sårbare, indavlede hunde

Til sidst blev både hunde og ejeres personlighed indfanget i personlighedsundersøgelser.

Når personlighedsundersøgelserne blev sammenholdt med kortisol- og aktivitetsniveauet hos hund og ejer, viste resultaterne en sammenhæng mellem ejerens og hundens stressniveau over lang tid.

– Hunde er utroligt gode til at læse os mennesker, både vores bevidste, men også ubevidste signaler. Desuden er mennesket en meget stor del af hundens dagligdag, siger Lina Roth.

Hunde afspejler mennesker og ikke omvendt

Forskerne fandt ingen sammenfald mellem bestemte personlighedstræk hos hundene og hundenes eget stressniveau, og heller ikke hundenes aktivitetsniveau gjorde en forskel.

Derfor mener forskerne, at hundene i højere grad afspejler deres ejeres stressniveau end omvendt.

– Det er interessant, at der er et sammenfald mellem hundenes og deres ejeres stressniveau. Man skal bare huske på, at stress kan være mange ting, og ordet bruges i mange sammenhænge, siger Karen Thodberg.

Andre artikler på Videnskab.dk

Har hunde virkelig brug for tøj?

Det får din hund ud af at se fjernsyn

Er min hund racist?

Sponsoreret indhold