Nyt håb for barnløse – kunstige æggestokke gør mus gravide

Måske hjælp til barnløse
Kunstige, 3D-printede æggestokke har gjort mus i stand til at blive gravide og føde unger. Og det imponerende resultat kan måske en dag også komme mennesker til gode, fortæller amerikanske forskere fra Women’s Health Research Institute i Chicago ifølge Videnskab.dk.
Æggestokkene blev indopereret i sterile mus, som forinden havde fået fjernet begge deres egne æggestokke. Efter operationen fik musene en normal hormonbalance, blev gravide og fødte unger.
Det er første gang, at forskere har opnået at genskabe fertiliteten i et forsøgsdyr ved hjælp af en såkaldt bioprotese – en protese fremstillet af et biologisk materiale.
Læs også: Er der en evolutionær årsag til PMS?
Hellig gral
– Vores forskning viser, at disse bioprostetiske æggestokke fungerer. At erstatte transplantationer fra døde mennesker med bioproteser, der kan genskabe en organs tabte funktion, er den hellige gral inden for regenerativ medicin, fortæller Teresa K. Woodruff, der leder Women’s Health Research Institute.
Teknikken indebærer dog stadig en kræftrisiko, og der går formentlig mindst 10 år, før teknologien kan komme mennesker til gode, vurderer professor ved Reproduktionsbiologisk Laboratorium på Rigshospitalet Claus Yding Andersen.
Han har ikke været involveret i det nye studie, men han har læst det og forsker selv i at genskabe kvinders frugtbarhed.
Læs også: Stort studie frikender snus: Ikke årsag til kræftform
Kommer til at gå 10 år
Den danske forsker må desværre konkludere, at der kommer til at gå lang tid, før vi kan se lignende æggestokke til kvinder.
* Der er nemlig stor forskel på kvinder og mus, og follikler fra mus gror meget bedre uden for kroppen end follikler fra mennesker. Det problem skal overkommes, før man kan lave æggestokke til kvinder.
* For det andet siger den danske forsker, at man ikke kan udelukke, at der vil være cancerceller i de follikler med dertilhørende støtteceller, som først tages ud af kvinden og derefter indsættes i den kunstige æggestok.
– Det er en skam, for det svækker betydningen af opdagelsen en del efter min mening. Min vurdering er, at der i hvert fald kommer til at gå 10 år, før vi kan det samme for mennesker, siger Claus Yding Andersen.
Læs også på Videnskab.dk:
Mytedræber: Små tallerkner får os ikke til at spise mindre. Tværtimod