Nyt kæmpestudie: HPV-infektioner fortsætter med at falde

En ny litteraturgennemgang og meta-analyse af 65 studier, der inkluderer over 60 millioner mennesker, tyder på, at HPV-vaccinen effektivt sænker risikoen for at blive smittet med de mest kræftfremkaldende HPV-vira 8-9 år efter vaccination.
For eksempel er tilfælde af de to mest kræftfremkaldende HPV-typer, HPV-16 og HPV-18, faldet med hele 83 procent og 66 procent hos henholdsvis alle 13-19-årige piger og 20-24-årige kvinder blandt mange tusinde kvinder i de 14 undersøgte lande, som startede vaccinationsprogrammer mod HPV for 8-9 år siden.
Og Ikke nok med det, så sænkes risikoen også for kønsvorter og celleforandringer i livmoderhalsen.
– Det er en fortsættelse af et tidligere studie fra 2015, og i det nye studie kan vi se, at vaccinationsprogrammerne fortsætter med at virke ude i virkeligheden. Vi har nu dokumenteret, at der er en fantastisk effekt af vaccinen, siger Susanne Krüger Kjær, der er professor på Rigshospitalet og forskningsleder hos Kræftens Bekæmpelse, til Videnskab.dk.
Læs også: Forskere og politikere: Alle drenge bør tilbydes gratis HPV-vaccine
Giver krydsbeskyttelse
Selv om vaccinen er rettet mod HPV-16 og -18, der er betegnet som to af de mest kræftfremkaldende former for Human Papillomavirus, tyder det nye studie faktisk på, at vaccinen også beskytter mod andre typer HPV.
For eksempel er forekomsten af HPV-31, 33 og 45 faldet med 54 procent hos 13-19-årige piger i lande med vaccinationsprogrammer over de seneste 8-9 år.
– Flere af studierne i vores gennemgang tyder på, at vaccinen giver en såkaldt krydsbeskyttelse mod flere typer HPV, men om beskyttelsen er ligeså stærk og holder ligeså længe er svært at sige, fortæller Susanne Krüger Kjær.
Hun forklarer desuden, at den nyeste HPV-vaccine, der er blevet givet i Danmark siden 2018 ikke kun er rettet mod HPV-16 og -18, men mod hele 9 typer for HPV.
– Den er dog for ny til, at vi kan vise nogle resultater fra dens effekt i befolkningen, siger hun.
Læs mere på Videnskab.dk: Kæmpestudie: HPV-vaccinerne virker og er ikke farlige
Programmer i udviklingslande
Palle Valentiner-Branth, der er leder af sektionen for vaccineforebyggelige sygdomme på Statens Serum Institut, er begejstret for det nye studie.
– Det er et flot og solidt studie, som dokumenterer at vaccinen har de effekter, vi regnede med. De finder en signifikant reduktion af HPV, kønsvorter og celleforandringer. Og det er positivt, at vaccinen tilsyneladende også virker overfor HPV-31, 33 og 45, siger han.
Palle Valentiner-Branth påpeger også, at man er nødt til at sætte ind i andre, mere fattige lande, hvor der er en høj forekomst af HPV-infektioner.
– Studiet her er jo udført i højindkomstlande, og det lykkedes at bringe antallet af HPV-infektioner ned. Men i U-lande er byrden af HPV-infektioner endnu større, og de har tilmed ikke lige så velfungerende screeningsprogrammer, hvis de har nogen overhovedet, så studiet her er blot endnu et argument for, at man får rullet vaccinationsprogrammer ud i flere lande, pointerer Palle Valentiner-Branth.