Livsstil

Overvægt øger risikoen for 11 typer af kræft

30. april 2017 af Videnskab.dk Foto: All Over Press
Overvægt øger risikoen for at udvikle hele 11 forskellige kræftformer. Det fortæller en international gruppe forskere fra blandt andet Imperial College London.
overvægt

- Jeg mener virkelig, at offentligheden og læger er nødt til at være opmærksomme på overvægt med hensyn til kræft. Hvis man fortæller folk, at de skal undgå overvægt, reducerer det ikke bare deres risiko for at få diabetes eller hjertekarsygdomme, det reducerer også risikoen for mange forskellige typer af kræft, siger Marc Gunter fra International Agency for Research on Cancer, som er medforfatter på studiet.

Forskerne har fundet en øget risiko for kræft i 11 forskellige dele af kroppen. Herunder:

Tyktarmen
Endetarmen
Livmoderslimhinden
Brystet
Æggestokkene
Nyren
Bugspytkirtlen

Af de i alt 204 undersøgte studier handlede de 95 om målbar overvægt som for eksempel fokus på BMI (body Mass Index). Af disse viste de 12 studier en meget stærk sammenhæng mellem 9 af kræftformerne og for mange kilo på kroppen.

Læs også: Fedme kan gemme sig i mandens sæd

Øget risiko

Her viste det sig, at en stigning på 5 trin på BMI-skalaen ville øge risikoen for kræft i tyktarm og endetarm med 9 procent blandt mænd og risikoen for brystkræft efter overgangsalderen med 11 procent for kvinder. De resterende studier var af svingende kvalitet, mener forskerne.

Når man tog resten af de studier med, som så på overvægt på andre måder, blev sammenhængen udvidet med yderligere to kræftformer.
Studiet kan dog ikke sige noget om, hvad det er ved overvægt, som gør risikoen for kræft større.

Læs også på Videnskab.dk

Svær overvægt hos børn skyldes primært ændringer i generne

Overvægt er tre gane farligere for mænd end for kvinder

Sponsoreret indhold