Livsstil

Påskehygge med børnene

20. marts 2016 Af Charlotte Højlund Foto: Charlotte Højlund
Påsken er en god mulighed for at se familien og hygge med børnene. Hjemme hos familie-ekspert Charlotte Højlund sørger hun for at give sin afdøde mormors traditioner videre til børneflokken, og her giver hun dig inspiration til sjove påskerier.

Hold fast i traditionerne

For nylig stod jeg og rodede i nogle kasser med gamle ting, og blandt mit skrammel lå en masse julepynt, som stammer fra min mormor. Der lå også et par påskeharer og andet påskepynt, som næsten gav mig tårer i øjnene, fordi det hele kommer fra hende.
Jeg mistede min mormor i 2010, få dage før hun ville være fyldt 90 år. Vi skulle alle have været på besøg og fejret hende, og hendes fødselsdag var så indgroet en tradition i vores lille familie, at vi planlagde vores sommerferier efter den. Man kunne ikke være væk, når mormor havde fødselsdag. Det kom dog til at ske enkelte gange alligevel, men for mig var min mormor indbegrebet af traditioner, og det gælder både fødselsdage, jul og påske.

LÆS OGSÅ: Idéer til det store påskebord

Mormor var samlingspunktet. Det var hos hende, vi mødtes og spiste overdådige frokoster. Det var hos hende, vi klippede nyt julepynt, pyntede påsketræet og malede og trillede påskeæg – sidstnævnte er en tradition, selv ikke mange af mine venner kender. Det var også mormor, familiens børn sendte gækkebreve til.
Med hendes død mistede vi et fast holdepunkt og faste traditioner, fordi de var så tæt forbundet med hende og hendes hjem. Men for mig er påsken stadig lig med minder om mormor. Jeg elskede min mormor, og jeg elsker hendes traditioner.
At det faste holdepunkt er væk, behøver dog ikke betyde et farvel til alle traditionerne. De skal bringes videre, også fordi de holder liv i de mennesker, vi forbinder dem med.

LÆS OGSÅ: Slå gækken løs i påsken

Idéer til påske med børnene:

✿ Gækkebrevet er en klassiker, og hos os bliver de sendt til bedsteforældrene. Efter at have klippet brevet ud og skrevet vers, pynter vi brevet med en vintergæk fra haven.

✿ Vi triller påskeæg, hvor vi først pynter hårdkogte æg, som bagefter trilles ned ad en bakke, til de går i stykker. Reglen er, at ægget må spises, når skallen er knækket.

✿ Det er også hyggeligt at puste æg og pynte et påsketræ, der består af grene fra æbletræ, forsytia, troldhassel eller pil. Æggene dekoreres med tusch, maling, perler og fjer eller færdig pynt. Hvis du har en lille pilfinger i huset, kan du hænge pynten i en gren i loftet, hvor barnet ikke kan nå.

✿ Både de små og de lidt større børn er vilde med æggegemmeleg i haven. Til sangen om påskeharen leder børnene efter små chokoladeæg, som jeg har gemt. Reglen er, at ingen begynder at spise, før alle æg er fundet, og vi kan fordele dem.

✿ Påskefrokosten må ikke glemmes. Hvor der er meget ræs på i julen, er påsken en mere afslappet periode og en god mulighed for at se familien. Og så er der den store fordel, at det er blevet lunere, så man også kan komme lidt ud.

Påskeharens sang

Der har været en lille påskehare.
Den har lagt et påskeæg.
Og jeg ved også, 
hvor den har lagt det,
for den har nemlig sagt det.
Kig oppe, kig nede.
Du skal bare lede.
Kig ude, kig inde.
Prøv om du kan finde
det lille påskeæg ...

 

Sponsoreret indhold