Livsstil

Pas på nytårskrise i parforholdet

30. december 2015 Af Charlotte Højlund Foto: All Over Press
Det er ikke altid, at julen lever op til vores forventninger om hygge, nærvær og glade børn, og så kan de mange fridage med familien sætte kærligheden på prøve. Familie-ekspert Charlotte Højlund råder dig til at tale åbent om problemerne, inden de vokser sig store. Samtidig får du tip til at holde en god nytårsfest for både børn og voksne.

December er den helt store hyggemåned, hvor vi har en indgroet forventning om, at nu skal det være hyggeligt. Måske er vi også en del mere sammen end til hverdag – vi er i hvert fald sammen på en anden måde, hvor der forventes nærvær og god stemning.
Men sådan går det jo ikke altid, og det sætter vores parforhold under et voldsomt pres. Julemåneden med dens mange arrangementer og de store udskrivninger til gaver, pynt, bagning, konfekt og tusind andre ting presser os. Vi kommer nemmere til at diskutere og skændes, og knagede parforholdet en smule inden jul og nytår, kommer det nemt til at knage en hel del mere, hvis højtiderne ikke blev, som vi havde håbet og ønsket.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Tal om problemerne

Derfor har vi i Danmark desværre også den tradition at begynde hvert eneste nye år med et skilsmisseboom, hvor januar er en af de to store skilsmissemåneder – den anden er efter sommerferien. Dermed er årets første måned et af de tidspunkter på året, hvor mange vælger at kaste håndklædet i ringen og sige: – Nu går det ikke mere. Jeg vil ikke mere.
Men hvis vi er mere opmærksomme på, at vi er ekstra pressede i julemåneden og til jul og nytår og får talt åbent om det, kan vi måske undgå, at det går helt så galt. Det kan godt være, at det alligevel ender med skilsmisse, men så sker det i hvert fald ikke i affekt, fordi juleferien ikke blev så god som forventet.

LÆS OGSÅ: Mor og far er skilt

Sådan holder du en god fest for både børn og voksne:

¤ Vælg noget mad, som alle kan lide. Det behøver ikke være ”børnemad” som spaghetti med kødsovs, men det skal være noget, alle nyder.

¤ Spis over flere omgange. I kan for eksempel tage en tidlig forret, inden dronningens nytårårstale, så de mindre børn får lidt mad, og spise hovedretten bagefter.

¤ Lad børnene stå for pynten. Børn elsker serpentiner, balloner, farvede bordbomber og så videre, så lad dem endelig gå amok – så har de også noget at tage sig til, mens de venter.

¤ Lad børnene selv vælge tøj. Også selv om du har købt noget helt nyt og fint. Der er ingen grund til at bruge en hyggeaften på skænderier og konflikter.

LÆS OGSÅ: Nytårsddsssert med chokolade-trøffelkage, lys chokoladeis og jordbærsauce

¤ Sig skål – også til børnene. Ikke i alkohol, men i en børnechampagne (sodavand på champagneflaske) eller juice i et pænt glas. På den måde er de med til det hele denne særlige aften og deltager i de voksnes traditioner.

¤ Fyr fyrværkeri af over flere omgange. Hvis der er små børn med, som ikke kan holde sig oppe til midnat, kan I fyre af efter middagen og gemme resten til midnat. På den måde går ingen glip af noget.

¤ Skål nytåret ind tidligt. I kan sagtens skåle klokken 22 for de smås skyld og gøre det igen til midnat med de voksne.

¤ Afløs hinanden dagen derpå. Uanset, hvor lidt man har drukket nytårsaften, kan det være hårdt at tage sig af børn dagen efter, når man er træt. Lad den ene tage de første timer og byt, så den anden tager de næste.

LÆS OGSÅ: 6-årig piges ønske til sine skilsmisseforældre: Bliv venner

Sponsoreret indhold