Livsstil

Pynt bare tidligt op til jul - det gør dig gladere

24. november 2017 af redaktionen, Foto Panthermedia
Nu er der endelig en undskyldning for at hive nisser, kugler og gran frem fra gemmerne - allerede inden kalenderen skriver december. At pynte op til jul er nemlig med til at gøre dig gladere, lyder det fra psykolog.
Pynt op til jul

Nu er der ingen undskyldning for ikke at hive kasserne med nisser, lys og julekugler ned fra loftet allerede i november. Mennesker, der pynter tidligt op til jul er nemlig gladere end dem, der ikke kan udstå synet af julepynt og måske helt underlader at pynte op. Det skriver mediet Unilad.

Psykologer har fundet ud af, at julepynt sender tankerne på langfart til barndommen og de gode minder fra julen dengang - og det er med til at få mundvigerne til at vende op ad.

-I en verden fuld af stress og angst er folk tilbøjelige til at knytte sig til ting, der gør dem lykkelige, og julepynt fremkalder stærke følelser fra barndommen, fortæller Steve McKeown, der er psykoanalytiker.

Læs også: Pynt op til jul med engle i kræmmerhus

Pynt kan også have en bagside

-Julepynt er simpelthen et anker eller en vej til barndommes magiske følelser af spænding. Så pynter du tidligt op, udvider du spændingen, siger Steve McKeown.

Men oppytningen kan også have en mørk bagside. At minderne pludselig kommer igen, kan være en svær påmindelse om en tid, der ikke længere er og mennesker, der ikke vil sidde ved bordet juleaften.

-Det kan være en bittersød følelse. Måske er helligdagene en påmindelse om en tid, hvor en nær slægtning stadig levede. Eller måske minder juletræet dig om en tid, hvor du stadig troede på julemanden, forklarer psykoterapeuen Amy Morin.

Læs også: Juletræer og julelys fylder hele deres hus

Sponsoreret indhold