Livsstil

Sådan bekæmper du lus på både børn og voksne

11. oktober 2017 af Charlotte Højlund Foto: All Over Press
Lus handler ikke om rent hår og hyppig vask, for hvis du vil slippe af med lusene, skal du først og fremmest kæmme, kæmme og atter kæmme alle i familien. Her får du Charlotte Højlunds råd om lus,og hvordan du bekæmper de små kløende kræ.

Åh nej - lus igen

Det har været et rigtigt luse-år i år - måske på grund af den milde vinter! Herhjemme har vi i hvert fald været usædvanligt hårdt ramt, og det gælder både i skoler og institutioner.

Ud over den nationale lusedag den 31. januar har der også været andre dage, hvor vi på skolernes intranet er blevet bedt om at tjekke børnene for lus.

Det er ikke nogen sjov opgave, og det er især vanskeligt i langt hår, som er sværere at kæmme.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Læs også læge Jerk Langers gode råd mod lus

Det er ikke flovt

Når børn leger sammen, får de nemt smittet hinanden. Normalt går vi voksne fri, men denne vinter har vi også haft lus et par gange, og jeg må ærligt indrømme, at jeg hader det.
Men det er åbenbart noget, der hører med til barndommen, for i dag får hvert andet barn mellem 3-10 år lus en gang om året. Så der er ikke noget at sige til, at de kan være svære at komme af med.

LÆS OGSÅ: Aktive børn lærer bedst

Men hold op, hvor var det ikke sjovt, da en af børnenes kammerater, der aldrig havde haft lus før, pludselig havde det efter at have været sammen med mine børn.
For lus er stadig noget, vi forbinder med skam. Det er flovt at have lus, og vi sidestiller det med at være uren. Det har dog ikke noget på sig. Lusene er ligeglade med, om håret er rent eller beskidt. Det eneste, der er flovt, er, hvis man ikke gør noget ved det. Det skylder vi alle sammen hinanden.

Fakta om lus

 •  Lus kan kun overleve nær hovedbunden, hvor der er dejligt varmt og fugtigt, og de kan suge blod.
 • Lus rammer oftest mindre børn i alderen 3-11 år, men alle med hår, der er over 0,5 cm langt, kan få lus.
 • En voksen lus er cirka tre mm lang, og farven varierer fra lys grå til næsten sort.
 • Lusen klæber sine æg fast til hårene. Æggene er meget små og hvide og kan være svære at skelne fra skæl.
 • Den voksne lus kan leve i cirka tre uger og lægger i den periode cirka fem-otte æg om dagen.
 • Lus smitter ved direkte kontakt, hvor de vandrer fra hoved til hoved - de kan ikke hoppe.
 • Piger får oftere lus end drenge, fordi de som regel har længere hår.
 • Lus er ligeglade med, om håret er rent eller beskidt.

Bekæmp lusene effektivt

 • Der findes et hav af produkter mod lus, men de fleste er meget dyre, og lusene er blevet immune over for dem. Vælg i stedet et produkt uden kemi, der virker ved at kvæle lusene - det bliver de ikke immune overfor. Her får du gode råd til, hvilke produkter du kan bruge
 • Den mest effektive behandling er god gammeldags kæmning med en tættekam. Vælg en af metal, der ikke bøjer så let og får mere med.
 • Kæm i fugtigt hår smurt ind i balsam. Lusene sidder stille, når der er balsam i håret, og balsammen gør håret meget nemmere at rede ud.

LÆS OGSÅ: Jerk W. Langers råd: Sådan kæmmer du

Klip håret eller sæt det op

 • Hvis du har drenge, der er meget plagede af lus, kan du overveje at give dem en helt kort frisure, til det værste luse-helvede er overstået.
 • Sæt pigernes lange hår op eller saml det i en hestehale eller fletninger, så de ikke så nemt får viklet håret ind i kammeraternes, når de sidder tæt sammen.

Sprit af for lus

Jeg blev så træt af at kæmpe mod lusene, at jeg søgte efter et alternativ i stil med min barndoms sprit-behandling. Jeg fandt et godt tip, som jeg har brugt flere gange siden
- på både voksne og børn:

 • En del sprit og to dele balsam rystes sammen i en melryster eller røres sammen i en skål.
 • Red og kæm det tørre hår og fordel blandingen godt i håret. Balsammen tager noget af spritlugten og sørger for, at blandingen er nemmere at fordele, uden at der ryger noget i øjnene.
 • Dæk håret med en badehætte eller plastpose og lad blandingen sidde i en halv time, hvorefter den skylles ud.

LÆS OGSÅ: Sådan bekæmper du en anden af børnefamiliens plager: Slip af med fodvorterne

Sådan fjerner du lus

Her kan du se, hvordan du fjerner lus (kilde Apoteket.dk).

Sponsoreret indhold