Livsstil

Sådan får du børnene med ud i haven

22. marts 2013 af Charlotte Højlund. Foto: Charlotte Højlund
Det er ikke altid, at børnene er nemme at lokke med ud i luften. Men det lykkes for det meste – måske især, fordi jeg insisterer. De behøver ikke deltage i alle mine haveaktiviteter, bare de er ude.

Charlotte Højlund
- Mor til 7, foredragsholder og forfatter


Der skal faktisk ikke så meget til: Drengene er glade for en fodbold og et improviseret mål, de mindste elsker gyngestativet, rutsjebanen og legehuset, og nyt sand i sandkassen gør altid lykke - og det koster ikke ret meget.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Tid til fortrolighed

Noget af det, jeg elsker ved at få mine børn med ud i haven, er, at det giver mulighed for gode, fortrolige samtaler. Dem kan det ellers være svært at finde tid og plads til i en presset hverdag med vasketøj, madpakker og fritidsaktiviteter.

LÆS OGSÅ: Sådan undgår du stressede børn

Har jeg en af mine store piger med i køkkenhaven, får vi vendt skolen, vennerne og hverdagen. Og når jeg slæber grene med ældstesønnen eller river græs med de yngre drenge, får vi også alenetid sammen.

Egen have til de mindste

Det er oplagt at lade de yngste skolebørn få deres egen lille have med sommerblomster, ærter og den slags. Når jeg sammen med Luna på seks år sår hendes eget lille sted til, kan jeg samtidig mærke, hvor hun er henne: Er hun glad, eller er der noget, der trykker.

Nemt at forspire

Driller forårsvejret, kan I gå nøjes med at forspire noget af det, der senere skal ud i urtehaven. Og det at så og plante plejer jeg nemt at kunne lokke børnene med til. Det er jo vand og jord, som nemt bliver til mudder, man kan få fingrene ned i - så det hitter.
Brug solsikker, græskar og squash, fordi de vokser hurtigt og virkelig bliver til noget. Der er ikke noget som at stå ved siden af sin egen to-tre meter høje solsikke med tommetyk stængel, når man kun er godt en meter høj og ved, at den har man selv sået.

Læs også: Lav selv et sjovt spil til haven

Inviter naturen indenfor

Har du ikke plads, tid eller lyst til urtehave, er der andre måder at få lidt natur ind i børnenes liv:

¤ Forskellige slags bønner - for eksempel pralbønner - er fine at have stående i vindueskarmen. De bliver hurtigt så store, at de skal have pinde at vokse op af, så de er også ret imponerende.

¤ En avocado fra en salat eller forret kan også blive til en sød blomst i vindueskarmen. Den kan godt blive lidt ranglet, men det kan afhjælpes ved at knibe den.

¤ Karse er altid et hit, og så sviner det minimalt, da du ikke skal bruge andet end frø, vat og vand. Det kan sås på en underkop eller i bunden af en mælkekarton.

Sponsoreret indhold