Livsstil

Sådan får du børnene til at hjælpe til

6. august 2015 Charlotte Højlund Foto: Charlotte Højlund
Det er ikke altid nemt at få børnene til at hjælpe til derhjemme. Hemmeligheden er først og fremmest at begynde at stille krav til dem tidligt, mens de stadig synes, det er sjovt at være med. Læs familie-ekspert Charlotte Højlunds tip til at få børnene i gang ...

Giv ikke op

I løbet af foråret har jeg været på landevejen med Ude og Hjemmes bus, og det har ført mig rundt i hele Danmark. Jeg har virkelig nydt at møde jer læsere, især når I er kommet hen til mig efter mit oplæg til en kort snak om vores børn.
Nogle gange har jeg fået konkrete spørgsmål for eksempel fra Anne-Dorthe i Frederiksværk. Hun ville gerne have gode råd til, hvordan man får sine børn til at hjælpe til derhjemme.

LÆS OGSÅ: Sådan får du styr på hverdagens mange opgaver

Jeg skal ærligt indrømme, at det af og til kan være op ad bakke, og at det ofte ikke er nok at sige tingene én gang. Men grundlæggende handler det om at begynde tidligt, mens børnene stadig synes, det er sjovt at være med, og om at insistere og ikke give op.
Jeg sørger også for at stjæle med arme og ben, forstået på den måde at jeg lader mig inspirere af det, børnene alligevel skal gøre, når de er i vuggestue, dagpleje, børnehave, sfo eller klub. For de steder bliver der stillet krav til dem om at være selvhjulpne og hjælpe med at rydde op. Hvis de kan, når de er ude, kan de også derhjemme.

Seks råd til at få børnene i gang:

¤ Insistér og lad det være en af de kampe, du ikke vil tabe.
¤ Giv børnene opgaver, de kan magte. For eksempel kan et 2-årigt barn godt hjælpe til med borddækning og afrydning, rydde sit eget legetøj op og selv tage tøj af og på – næsten i hvert fald.
¤ Gør det nemt med hylder og knager, de kan nå, skohylder, man kan komme til, mad og service i børnehøjde, samt masser af kasser i børneværelset. Så er det nemt at rydde op.

LÆS OGSÅ: Små flittige hænder

¤ Tilbyd dem hjælp, så de kommer i gang og ikke føler sig alene om det, men i stedet lærer af dig.
¤ Lav aftaler om opgaverne, så det nogle gange er ”noget for noget”. Hvis du gerne vil have ryddet op, og din søn vil se tv, er det først oprydning og så tv.
¤ Beløn børnene, når de bliver større og lad nogle af opgaverne udløse ekstra penge. Men lommepenge generelt skal ikke være betinget af hjælp.

LÆS OGSÅ: Forældre skal lære deres børn at gå i skole

 

Sponsoreret indhold