Livsstil

Sådan får du kloge børn

2. marts 2018 af Redaktionen, foto Panthermedia
Ved at lave små justeringer i hverdagen, kan forældre være med til at stimulere børns indlæringsevne. Musik, motion og søvn kan blandt andet styrke børns intelligens og gør dem kloge.
Musik, søvn og motion gør børn kloge
For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Børn fødes med flere hundrede milliarder hjerneceller, og det er vigtigt, at de stimuleres, for at børn kan udvikle sig og blive kloge. Musik, motion og søvn er vigtige parametre, der skruer op for hjerneaktiviteten og gør børn klogere, skriver mediet Samvirke.

Musik får børn til at huske

Musik er ikke bare kræs for ørene, men også for hjernen. Forskning har vist, at undervisning i musik og drama øger børns indlæringsevne, så de kan huske mere og hurtigere. Tonerne af musik udvikler nemlig børns koncentrationsevne, der kan sikre en øget intelligens. Synet af noder skal nemlig lynhurtigt omsættes til bevægelse i fingrene. Og det gavner ikke bare musik intelligens, men intelligens indenfor forskellige områder.

Det er ikke kun børn, der har glæde af musik, da alle aldersgrupper har gavn af at lære at spille et instrument. Musik kan rent faktisk bremse ældningsprocessen hos voksne.

Læs også: Høj IQ: Geniale børn

Træning skal der til

Håndbold, svømning og badminton er ikke kun godt for kroppen, men hjernen kommer også i topform. Jo mere man rører sig, desto nemmere er det at huske det, som man får at vide. Forskere fra Columbia University fandt ud af, at bare tre måneder med sport og motion, kan forbedre indlæringsevnen og hukommelsen med 30 procent.

Et godt råd er at øve gloser, lige efter man har dyrket motion, da man har nemmere ved at huske nye ord. Hvis man lige har haft sved på panden og rørt sig, lærer man nemlig nye ord 20 procent hurtigere, end hvis man ikke havde rørt sig lige inden.

Ustruktureret leg er sundt

Far, mor og børn og udklædning er godt og lærende for børn. Intelligens handler om andet end regnestykker og læsning, da intelligens også handler om at være kreativ og løse problemer på nye måder. Det kan leg være med til at underbygge, og det gælder især lege, der ikke er styret af regler. Derfor kan det være sundt, at forældre og pædagoger slipper kontrollen og lader børnene styre, hvad de gerne vil i stedet for at sætte en masse rammer op.

Når voksne strukturerer legen, kommer børn aldrig ud i det risikofyldte. Derfor lærer børnene aldrig at tackle disse situationer. Ustruktureret leg træner derimod børnenes kreativitet og problemløsning. Dermed gavner det børn at lege og slippe fantasien løs.

Læs også: Småbørn kan læse mennesker tidligere, end man lige skulle tro

Sov godt

Fol der sover længe bliver ofte opfattet som dovne, men i virkeligheden er det sundt at sove, da søvn spiller en afgørende rolle for børn og voksnes indlæring. Når vi sover, får hjernen en pause, hvor den gemmer indtryk og læring. Hvis barnet ikke får nok søvn, bliver de ukoncentreret og kan ikke holde fokus til at lære nye ting.

Et amerikansk studie der sammenkæder søvn og karakterer viste, at 15 minutter gør en forskel. Undersøgelsen viste, at børn med den højeste karakter i gennemsnit sov 15 minutter mere end børn med næsthøjeste karakter. Så der er kun tilbage at sige godnat og sov godt.

Læs også: Sådan tackler du børn med temperamant

Læs med dine børn ikke for dem

Godnathistorier er ikke bare hyggeligt, men styrker også styrker børns sproglige evner. Men i stedet for at læse højt, er det bedre at læse sammen med børnene. Allerede i 4-5 års alderen er det en god ide at tale om nogle af ordene. Det styrker børns nysgerrighed, så de hurtigere lære at stave og læse. Hvis du kun læser højt for barnet uden at inddrage det i ordene, vil øjnene ofte være stift rettet på illustrationerne, frem for bogstaverne.

Find en god balance, så det er hyggeligt at læse sammen. 

Sponsoreret indhold