Livsstil

Sådan får du mere tid til dig selv

31. oktober 2013 af Charlotte Højlund Foto: All Over Press
Lever du en travl hverdag med job og børn? Familieekspert Charlotte Højlund lærer dig at prioritere din tid og udnytte pauserne, så du får mere overskud.

Charlotte Højlund
- Mor til 7, foredragsholder og forfatter

Charlotte Højlund giver hver uge gode tips til familien - helt uden løftet pegefinger.
Ud over at være mor til 7, er hun foredragsholder og forfatter til bogen "Moar - sådan får du hvilepuls i hverdagen".

- Sørger du for noget alenetid? Det spørgsmål er jeg blevet stillet rigtig mange gange, og altid af mit barns sundhedsplejerske til den første samtale i 0. klasse.
Sundhedsplejersken har hver gang ment, om jeg får givet hvert enkelt barn tid alene sammen med mig, når jeg nu har så mange.

Tid til mig

Jeg synes dog, at alenetid helt for mig selv er mindst lige så vigtig. Tid, der ikke er mor-tid, men Charlotte-tid.
Man bliver nemlig hurtigt begravet i alle de opgaver, der hører med, når man er en familie, og vores børns fritidsinteresser prioriteres højere end vores egne, ligesom alt det, børnene synes er sjovt, er vigtigere end det, vi selv kan lide at gøre.

Lær at prioritere

Jeg har altid haft brug for at have tid for mig selv og mine interesser - også da jeg havde færre børn end nu. Og jeg bliver ofte spurgt om, hvordan jeg finder tiden.
Svaret er enkelt: - Det er svært, men det er et spørgsmål om at prioritere og finde de små åndehuller. For de er der, selv om de kan være svære at se.
Og så er det et spørgsmål om ikke at lade sig plage af dårlig samvittighed. Faktisk bør vi have god samvittighed, når vi bruger tid på noget, vi kan lide. Det betyder, at vi kommer hjem med fornyet energi og glæde, der kommer alle til gode. Hvem vil ikke hellere have en glad end en sur mor - også selv om hun er væk et par timer hver uge?

LÆS OGSÅ: Nemt, lækkert og hurtigt: Madplan til hele ugen

Find pauserne

Her får du syv tips til at finde mere tid i din travle hverdag:

¤ Find de små åndehuller, der er, selv om de kan svære at få øje på.

¤ Du behøver ikke at stå på sidelinjen, hver gang dine børn dyrker sport. Brug tiden på en løbetur eller få ordnet indkøb, så du "har fri" bagefter.

¤ Tag små daglige pauser, hvor du er alene. Det behøver kun at være 10-15 minutter, hvor du går en runde i haven eller en tur med hunden.

¤ Dyrk dine egne interesser og sluk for mobilen. Du behøver ikke være tilgængelig 24 timer i døgnet.

¤ Hvis du pendler, så betragt transporttiden som en pause, du kan nyde, i stedet for at stresse over bilkøen. Her er du helt alene uden at skulle forholde dig til børn, mand eller praktik.

¤ Skru ned for ambitionsniveauet i forhold til oprydning og rengøring. Rodet kommer alligevel igen i morgen.
?
¤ Drop den dårlige samvittighed over at bruge tid på dine egne interesser. Alle bliver gladere af det.

LÆS OGSÅ: Charlotte Højlunds råd til begge forældre: Der skal også være plads til far

Sponsoreret indhold