Livsstil

Sådan får du sammenbragte børn til at føle sig som søskende

12. februar 2014 af Charlotte Højlund Foto: Charlotte Højlund
Det kan være svært at få dine, mine og vores børn til at føle sig som del af et fællesskab. Charlotte Højlund giver sine egne erfaringer videre.

Charlotte Højlund
- Mor til 7, foredragsholder og forfatter


Når man ikke er bundet sammen af biologi, kan man godt komme til at stille spørgsmålstegn ved, om man egentlig er søskende?
Er man kun søskende, når man har samme mor og far? Og føler alle søskende det samme, eller har vi forskellige opfattelser af, hvad der skal til for at være søskende?

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

En sammenbragt flok

Jeg er den ældste i en sammenbragt flok på seks, og jeg har aldrig haft en hverdag med mine tre papsøskende og vores fælles bror, der boede hos min far, som jeg kun så hver fjerde weekend. Jeg var heller ikke sammen med dem til højtider, på mærkedage eller i ferier.
Lægger jeg alle dage med mine ekstra-søskende gennem årene sammen, har jeg kun tilbragt, hvad der svarer til halvandet år med dem - ud af næsten 40.

LÆS OGSÅ: Sådan kommer du godt gennem skilsmissen

De er alle mine søskende

Alligevel opfatter jeg dem alle (min biologiske søster, mine tre papsøskende og min halvbror) som søskende. Måske fordi jeg kun var 7 år, da jeg lærte dem at kende, så jeg har kendt dem stort set hele deres liv og så meget af mit, som jeg husker.
Jeg husker bedst turene til legepladsen, mosen og de nedlagte gårde som en stor flok. Men der var også turene i skoven, bilturene frem og tilbage, vejfesterne, fastelavn og den årlige pinsetur til Dyrehaven.
I dag er jeg ked af, at vores forældre ikke gjorde mere for at binde os sammen, når vi så hinanden så lidt. Noget af det, der har betydning for følelsen af at være søskende, er fælles oplevelser og en fælles historie. Det har vi desværre ikke så meget af, selv om vi heldigvis har tiden.

Hjælp fællesskabet frem

Sådan hjælper du bedst dine børn og papbørn til at føle sig som en søskendeflok:

¤ Giv sammenbragte børn en hverdag sammen, hvis det på nogen måde kan lade sig gøre. Store geografiske afstande kan umuliggøre det, men ellers ser de fleste fædre deres børn mere i dag end tidligere, også på hverdage. Det er noget af det bedste for en søskendeflok.

¤ Fælles oplevelser er vigtige for at bringe børn af forskelligt ophav til en følelse af samhørighed. Derfor
betyder det meget, at de deler fødselsdage, mærkedage, højtider og ikke mindst ferier.

¤ Opfordr børnene til at foretage sig noget sammen. Det kan være at lege, spille kort, at se en film, tage på tur og så videre. Tid sammen gør, at de lærer hinanden at kende, så de på et tidspunkt når forbi høfligheden og begynder at tage hinanden for givet.

¤ Sørg for, at der ikke er forskel. Børn er børn, der er hverken rigtige eller forkerte, hele eller halve - kun børn. Derfor er det også vigtigt, at de ikke deles op i forbindelse med ferier. Hvis de skal føle sig som en enhed, skal de opleve, at der er samme regler og rettigheder for alle.

¤ Lad ikke andre gøre forskel. Hvis I opdrager og ser jeres børn som én enhed, har ingen andre (heller ikke forældre og egne søskende) ret til at opdele dem.

LÆS OGSÅ: Hjælp delebørnene med at tackle to hjem

Sponsoreret indhold