Livsstil

Sådan hjælper du børn med særlige behov

11. september 2014 af Charlotte Højlund Foto: All Over Press
Det kan være svært at forstå børn med en autisme-diagnose som blandt andet Aspergers syndrom og infantil autisme. Her har Charlotte Højlund samlet en række råd til, hvordan du hjælper børnene bedst muligt.

Charlotte Højlund
- Mor til 7, foredragsholder og forfatter


Fire diagnoser

Jeg har ingen personlige erfaringer med børn med særlige behov - ikke de mere alvorlige i hvert fald. Jeg kender flere, der har en adhd-diagnose, men børn med autisme har jeg aldrig selv haft inde på livet.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

I dag kalder man det autismespektret, og det dækker over fire diagnoser: infantil autisme, atypisk autisme, gennemgribende udviklingsforstyrrelse uspecificeret og Aspergers syndrom.

En autistisk dreng fortæller

Eftersom jeg ikke har personlige erfaringer med autisme, var det en gave at få bogen "Derfor hopper jeg", hvor en autistisk dreng selv forklarer om sit liv, sine udfordringer og sin måde at se verden på.

Bogen kan varmt anbefales, men her får du også en række råd til at hjælpe børn med særlige behov bedst muligt.

Et barn med autisme ville ønske du vidste:

¤ Først og fremmest er jeg et barn. Jeg har autisme - jeg er ikke primært "autistisk". Min autisme er kun én side af min karakter. Den definerer mig ikke som person.

¤ Bearbejdningen af sanseindtryk foregår ikke hensigtsmæssigt. Den måde sanserne reagerer på alt, hvad der kommer ind udefra, er det sværeste aspekt at forstå ved autisme, men uden diskussion det mest kritiske.

¤ Fordi jeg er visuelt indstillet, kan synssansen være den første sans, som bliver overstimuleret - fluorescerende lys er ikke kun for skarpt - det snurrer og brummer.

LÆS OGSÅ: Hjælp til særligt sensitive drenge

¤ Husk, at der er forskel på ikke at ville og ikke at kunne. At modtage og udtrykke sprog og ord kan være væsentlige udfordringer for mig. Det betyder ikke, at jeg ikke hører efter - jeg kan ikke forstå dig.

Vær konkret

¤ Jeg tænker konkret, så jeg opfatter sprog bogstaveligt. Det er forvirrende for mig, hvis du siger: "klap lige hesten, makker", når du i virkeligheden mener "Hold op med at løbe".

¤ Bær over med mit begrænsede ordforråd. Det er svært for mig at fortælle dig, hvad jeg har brug for, når jeg ikke kender de ord, der beskriver mine følelser.

LÆS OGSÅ: Blev mobbet: Det skal nok gå Simon

¤ Fordi sprog er så vanskeligt for mig, er jeg meget visuelt indstillet. Vis mig, hvordan man gør ting, i stedet for at fortælle mig det. Og vær forberedt på at skulle vise mig det mange gange.

¤ Ret opmærksomheden på det, jeg kan, og byg videre på det i stedet for at fokusere på, hvad jeg ikke kan. Som mange andre kan jeg ikke lære i omgivelser, hvor man giver mig en følelse af, at jeg ikke dur til noget.

Hjælp mig med at finde legekammerater

¤ Hjælp mig med sociale relationer. Det ser måske ud, som om jeg ikke vil lege med de andre børn på legepladsen, men somme tider skyldes det, at jeg ikke ved, hvordan man kommer med i legen.

¤ Prøv at finde ud af, hvad der fremkalder mine "nedsmeltninger". De er mere ubehagelige for mig end for dig, og de opstår, fordi en eller flere af mine sanser er overbelastede.

LÆS OGSÅ: Hjælp dine børn med at tackle forandringer

¤ Hvis du er et familiemedlem, så vær sød at elske mig uforbeholdent. Stop tanker som: "Hvis bare han ville ..." og "Hvorfor kan han ikke ...". Du opfyldte heller ikke hver eneste af dine forældres forventninger til dig. Og til sidst tre ord: Tålmodighed, tålmodighed, tålmodighed. Se min autisme som en anderledes færdighed i stedet for en mangel.

(Kilde: Ellen Notbohm, listen er forkortet, men kan læses i sin helhed på ellennotbohm.com)

Sponsoreret indhold