Livsstil

Sådan holder du en god og sjov børnefødselsdag

5. september 2013 af Charlotte Højlund. Foto: Charlotte Højlund.
Du behøver ikke arrangere tryllekunstner, ballonmand og en tur i legeland for at holde en god og sjov børnefødselsdag. Charlotte Højlund holder sig til den gammeldags børnefødselsdag med boller, lagkage og fri leg, og her får du hendes tips til at gøre dine børns fester til en succes.
Tips til den perfekte børnefødselsdag
Tips til den perfekte børnefødselsdag

Charlotte Højlund
- Mor til 7, foredragsholder og forfatter

Charlotte Højlund giver hver uge gode tips til familien - helt uden løftet pegefinger.
Ud over at være mor til 7, er hun foredragsholder og forfatter til bogen "Moar - sådan får du hvilepuls i hverdagen".

Her i huset holder vi altid "gammeldags" børnefødselsdag med boller og lagkage (eller anden nem mad) og ikke meget andet arrangeret - ud over at vi slutter med en skattejagt.
Jeg har oplevet, at andre bliver overraskede over, at jeg slipper af sted med det koncept.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Ingen konkurrence

Mange forældre gør nemlig barnets fødselsdag til det helt store udstyrsstykke med professionel underholdning af ballon- eller tryllekunstner, og det skal helst foregå i en bowling- eller svømmehal eller i et legeland.

På den måde nærmer fødselsdagene sig en "årets forælder"-konkurrence, og nogle opgiver på forhånd at være med i ræset.

LÆS OGSÅ: Fint og lyserødt: Prinsesselagkage til pigerne

Sæt kravene ned

Men hvorfor er fødselsdagene blevet til små events, når børnene i virkeligheden bare vil besøge hinanden og se hinandens legetøj? Ifølge familie-rådgiver Lola Jensen handler det både om de høje krav, forældre i dag stiller til sig selv, og om, at mange har svært ved at rumme at have en hel flok børn hjemme, fordi hjemmet også er et fremvisningssted. Her viser vi, at vi både kan klare karrieren, være nærværende mødre og have et smukt hjem.
Lad os sammen skrue ned for presset og acceptere, at hjemmet ikke skal ligne noget fra et boligmagasin. Her bor jo (også) børn. Her får du mine tips til den gode børnefødselsdag:

Den gode børnefødselsdag

• Handler om samvær på en anden måde end til daglig. Husk på, hvordan børnefødselsdage var, da du selv var barn - den opskrift virker stadig.

• Gør op med dig selv, hvornår du er klar til at invitere kammeraterne hjem. For mig har grænsen været, når barnet blev tre år, for andre er den skolealderen. Holder du fødselsdag for børnehaven, er det en god ide at vælge en hverdag. Så kan du få hjælp af pædagogerne.

• Lad fødselsdagen vare højst tre timer. Jeg har prøvet fire, men lige præcis den sidste time betød, at "filmen knækkede" for flere af børnene. Tre timer kan de fleste holde til.

• Lad være med at planlægge alt muligt. Især til og med tredje klasse er børnene gode til at underholde sig selv og hinanden, fordi der er så meget nyt at opleve.

• Hav et par aktiviteter i bag-hånden, hvis du er aligevel bange for kedsomhed. Især drengene har glæde af små konkurrencer som at spise æblet i vandskålen eller bide til bolle.

• I fjerde til sjette klasse er temafester som diskofest eller videoaften med overnatning et hit. Men hold niveauet nede og brug det, du har.

• Genbrug succeserne og gør det nemt. Hos os er det samme børnevenlige fødselsdagsmenu næsten hver gang med mini-pizzaer, ovnstegte kyllingelår og/eller pølsehorn med tilbehør af agurke- og gulerodsstænger samt frugt. Slut af med en pyntet chokoladekage eller is med frisk frugt. Opvasken spares med engangsservice.

LÆS OGSÅ: Ideer til borddækningen: Hold da helt trafikfest

Sponsoreret indhold