Sådan kommer du godt igennem en flytning med børnene
Charlotte Højlund
- Mor til 7, foredragsholder og forfatter

Ud over at være mor til 7, er hun foredragsholder og forfatter til bogen "Moar - sådan får du hvilepuls i hverdagen".
Et nyt sted - en ny start
Jeg hører tit forældre bekymre sig om deres børn, hvis de står over for en flytning. For hvad så med børnene? Kan de klare en ny skole, ny institution og nye kammerater?
En kær veninde, der er flyttet lidt frem og tilbage de senere år, flyttede for nylig igen - denne gang vist mere permanent. Pludselig hørte jeg mig selv spørge, hvad hendes søn sagde til, at de skulle flytte?
- Han siger, at han er ligeglad, hvor vi bor - bare jeg er der, svarede hun med et smil.
Og sådan tror jeg, at mange børn har det: Det er o.k., så længe forældrene er der, og de er glade.
Farvel til det gamle
Men selvfølgelig har en flytning også omkostninger. Det er svært at sige farvel til de rigtig gode kammerater, især ens allerbedste ven. Desuden er der usikkerheden: Får jeg nye venner, og bliver jeg glad for skolen?
LÆS OGSÅ: Sådan får du sammenbragte børn til at føle sig som søskende
Selv står jeg med de samme udfordringer, da vi lige er flyttet fra vores hjem gennem seks år tilbage til København, som ingen af mine fire yngste husker, men som for mig er "hjemme".
Jeg har valgt et område, jeg kendte i forvejen, blandt andet på grund af en skole og børnehave, som jeg tidligere har været glad for, og alt er faldet på plads. Jeg har fået alle mine ønsker for børnene (og mig selv) opfyldt.
Så nu glæder vi os. Til lidt mere ro, fordi det er anstrengende at flytte. Men mest af alt til alt det nye, som selvfølgelig bliver godt.
10 tip når familien skal flytte:
¤ Tag beslutningen og stå ved den - hvis du viser usikkerhed over for, om det er den rigtige beslutning eller ej, vil børnene også blive usikre.
¤ Lad være med at love mere, end du kan holde - du kan ikke love dem nye, rigtig gode venner, men at du vil gøre alt for at hjælpe dem.
LÆS OGSÅ: Hjælp til særligt sensitive drenge
¤ Lad være med at tage sorgerne på forskud. Heller ikke selv om du vil berolige med, at du nok skal tage dig af det, hvis noget går galt. Der er ingen grund til at så et frø hos dem.
Glæd dig - det smitter
¤ Del endelig din glæde og forventning med dem - det smitter.
¤ Rum deres følelser og tristhed over det, de skal tage afsked med, men tag hverken den bekymrede mine på eller affej dem - vis forståelse.
¤ Fortæl dem ærligt, at der både er noget, I får, og noget, I mister, og forsøg så at holde fokus på det positive.
LÆS OGSÅ: Kom godt igennem en skilsmisse
¤ Når alt er på plads, kan I tage en udflugt til den nye by, hvor du viser dem så meget som muligt: Hus, skole, institutioner, nærområde og så videre. Men lad dem sætte farten, og hvis de ikke har lyst, er det o.k.
Hjælp med at holde kontakt med de gamle venner
¤ Gør hvad du kan, for at de kan beholde kontakten med deres gamle venner, men lad det ikke tage overhånd, så der ikke bliver tid og plads til nye bekendtskaber.
¤ Tjek de lokale skoler og institutioner, inden I binder jer til et nyt hus eller lejlighed. Det er vigtigt for børnenes velbefindende. Hvis det er muligt, kan du vælge et sted med flere alternativer.
¤ Gå hellere på kompromis med boligen end med området og dets tilbud - forelsk dig i området og mulighederne for børnene og find derefter boligen.