Livsstil

Sådan overlever du december

11. december 2014 af Charlotte Højlund Foto: Charlotte Højlund
December er en travl måned, ikke mindst for børnefamilierne. Familie-ekspert Charlotte Højlund giver dig gode råd til at komme gennem julemånedens mange arrangementer uden stress og jag.

Charlotte Højlund
- Mor til 7, foredragsholder og forfatter


Travlt til jul

December går alt for stærkt, og det er absolut den sværeste måned at komme igennem som børnefamilie. Der er så meget ekstra at tage sig af - især uden for hjemmet.
Jeg hylder alt det arbejde, som festudvalg og kontaktforældre gør for at skabe gode sociale relationer mellem børnene. Men nogle gange glemmer man, at de fleste børnefamilier har en travl hverdag, så de mange aktiviteter nemt bliver til dårlig samvittighed og stress i stedet for hygge.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Familien frem for alt

December er så fyldt med klippe-klistre-arrangementer i skoler, institutioner og sportsklubber, at det kan være svært at få tid til alt det, der skal ordnes hjemme, hvor der skal bages, pyntes op og laves konfekt.

LÆS OGSÅ: Tip til jul i skilsmissefamilien

Jeg vil gerne bakke op om skolen og institutionerne, men hvis jeg skal vælge, vinder familien til hver en tid. Det er vigtigt, at vi i en flygtig hverdag har tid til hygge og traditioner som familie. Tid, der rækker ud over den daglige halve time omkring middagsbordet, og tid, der ikke er styret af kammerater, pædagoger og alle mulige andre. Familien er stadig vores vigtigste base.

Gode råd til at overleve december:

¤ Vælg til og fra: At der er mange arrangementer betyder ikke, at I skal komme til dem alle, men at alle kan komme til nogle.

¤ Hvilke arrangementer kan bedst springes over? De helt små børn i vuggestuealderen forstår ikke meget af julen, de bliver utrygge ved al ståhejet, og en del er bange for julemanden, så deres er nemmest at vælge fra.

LÆS OGSÅ: Julehjælpen redder Heidis jul

¤ Køb adventsgaver i stedet for kalendergaver. Med flere børn bliver det uoverskueligt med daglige gaver, så giv i stedet en gave hver søndag. Det sparer både tid og penge - også selv om du ofrer lidt mere - og du kan give børnene brugbare ting i stedet for slik og dimser.

¤ Køb gaver på nettet. Det er ikke dyrere end i butikkerne, og nogle steder kan man endda få dem pakket ind.

Begynd i god tid

¤ Lad børnene skrive ønskesedler i god tid, så du kan sidde i ro og mag foran skærmen og bestille gaver.

¤ Få besked i god tid, hvis du skal købe ind for bedsteforældrene. Det er nemmere at tage alle indkøb samtidig. Og selv om det er et større arbejde, sikrer du, at der ikke er for mange dubletter, der skal byttes i juleferien.

¤ Vælg de lette løsninger - bare en gang imellem. Ikke alt behøver at være hjemmelavet, og der findes mange, gode og hurtige løsninger som kagemiks og poser med julepynt, der er klippet ud.

LÆS OGSÅ: Få en god jul med børnene

Sponsoreret indhold