Livsstil

Sådan ruster du dine børn

12. marts 2015 Af Charlotte Højlund. Foto: Colourbox.
Mange børn har urealistiske forventninger til sig selv og vil være perfekte i skolen og blandt vennerne, samtidig med at de knap kan cykle til ridning eller huske at få pakket gymnastiktøjet. Familieekspert Charlotte Højlund råder dig til at lære dine børn selvstændighed, så de kan klare sig selv - og klare modgang.

Det perfekte liv er uperfekt

Vi hører ofte om curlingbørn og -forældre, selv om de færreste af os vil vedkende sig at være det. Jeg tror dog, at de fleste af os curler vores børn i en eller anden grad. Gør vi ikke langt mere for vores børn, end vores forældre gjorde for os? Og skærmer vi dem ikke mere end godt er?
Jeg skal være den første til at indrømme, at serviceniveauet herhjemme er højere, end det burde være. Som alle andre ønsker jeg at gøre det så godt som muligt for mine børn.
Men nu ser vi konsekvenserne af, at vi har gjort det for nemt for vores børn, og at vi stræber efter det perfekte. Vi bilder os ind, at jagten på det perfekte kun ses i bladene, på tv og på Facebook, og at det ikke betyder noget for os – og vores børn. Men det gør det.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

De følsomme piger

Præcis hvor meget det betyder, finder man ud af, når man møder 12-tals-pigerne. Unge piger, der går ned med stress, fordi de altid har været vant til at være bedst, og fordi de tror, at de skal være perfekte, både hvad angår studier, udseende og deres hjem, og pludselig finder ud af, at det kan ingen være. Og når vi samtidig har curlet børnene, så de ikke er rustet til livets udfordringer, går det helt galt.

LÆS OGSÅ: Sådan hjælper du børn med særlige behov

Det gik op for mig for nylig, da jeg talte med en kvinde, der ansætter unge i praktik. Hun fortalte om unge, der ikke kan klare presset på en arbejdsplads og følelsen af, at de ikke er den bedste. Blandt andet fordi de aldrig har haft et fritidsjob eller været ude at rejse. De har bare læst. Og læste de nok, blev de bedst.
Måske skal vi til at være lidt mindre gode forældre og stille flere krav til vores børn. Og ikke mindst vise dem, at det perfekte liv ikke findes. Det perfekte liv er netop uperfekt.

10 tip til at ruste dine børn:

¤ Små børn skal have lov til at klare mere selv. Vi er for hurtige til at hjælpe, uden at de selv har fået lov at prøve. Men selvfølgelig skal vi være klar til at trøste, når der er det behov.
¤ Lad børnene klare konflikter selv – i hvert fald til at begynde med. Vi blander os for meget i børns skærmydsler, så de ikke lærer at skændes, dele og blive gode venner igen. Vi skal nøjes med at guide.
¤ Lær dine børn at klare sig selv, når det handler om at tage tøj af og på og rydde op på værelset. Og lær dem at binde snørebånd, så de finder ud af, at de godt kan ”svære” ting.

Giv børnene pligter

¤ Giv børnene pligter, fra de er helt små. Det får dem til at føle sig vigtige i familien og hjælper med at udvikle både motorikken og følelsen af, at man skal gøre noget selv.
¤ Lad dem køre til fritidsaktiviteter, så snart de kan. Du kan for eksempel aftale, at de følges med en ven – det er sjovere og nemmere, når man er to eller tre.
¤ Lad dem selv pakke idrætstøj til skolen, så snart de kan (1. Klasse) og lad dem have ansvar for taske og pennalhus.

LÆS OGSÅ: Gå dine regler for børneopdragelse efter

¤ Lær dem at vaske deres eget tøj og giv dem ansvaret for, at yndlingstrøjen er ren. De kan betjene vaskemaskine og tørretumbler fra 9-10 års alderen.
¤ Få dem i gang med et fritidsjob, så snart de fylder 13. Omdeling af aviser og reklamer er ikke særlig sjovt, men de får pludselig deres egne penge.
¤ Teenagere bør have fritidsjob trods lektier og sport. De lærer at søge job, passe et arbejde og fungere sammen med fremmede voksne.
¤ Giv dem et sabbatår eller to efter ungdomsuddannelsen. Man lærer en masse af at stå på egne ben i et fremmed land.

LÆG OGSÅ: Demokrati eller diktatur i familien

Sponsoreret indhold