Sæson for familiepres
Denne årstid gør mig på mange måder ked af det. Ikke på grund af de mørke morgener, korte dage, blæst og kulde, men fordi det er en årstid, som jeg burde glæde mig til, men hvor jeg ofte tænker ”Åh nej, ikke igen”. Og det er ærgerligt, for mine børn glæder sig til den kommende juletid. Julen er forbundet med en masse traditioner herhjemme. Nogle af dem er helt faste, andre når vi kun en gang imellem. Og det gør mig ked af det, når vi ikke når dem. Samtidig er mange af de traditionelle familietraditioner rykket ud i det offentlige rum. Det begyndte allerede i oktober med halloween, og så fortsætter det ellers helt frem til juleferien: Der skal bages kager, klippe-klistres og julehygges til den helt store guldmedalje.
LÆS OGSÅ: Tip til jul i skilsmisssefamilien Meget af det foregår i børnehaven, skolen, sfo’en, sportsklubben og musikklubben. Og så er det ikke helt så sjovt at gentage derhjemme, for ”Det har vi jo gjort, mor ...” Det ærgrer mig, for jeg vil gerne have de traditioner sammen med mine børn, hvor vi hygger og skaber julestemning herhjemme. Det er ikke, fordi jeg ikke kan eller vil bruge tid sammen med de andre forældre – jeg vil bare hellere jule alene sammen med mine børn, hvor der er plads og tid, og hvor vi selv bestemmer. Men jeg skal nok komme igennem endnu et år. Og vi kommer til at få en fantastisk julemåned alligevel ...
Vælg ud og sig fra:
Det kan være svært at få tid både til familiehygge og de mange andre julearrangementer, som december byder på. Her får du gode råd til at komme helskindet gennem julen: ¤ Vær ikke bange for at melde fra til nogle af arrangementerne. ¤ Overvej, hvor det betyder mindst, at du siger nej tak. Hvis for eksempel familiens yngste alligevel er bange for julemanden eller ikke rigtig forstår konceptet, er det okay at melde fra til vuggestuens julehygge. ¤ Hvis I er et par, kan I dele jer op – hele familien behøver ikke tage af sted hver gang. ¤ Hvis I er skilt, kan du dele arrangementerne med din eksmand, så det ikke er den ene eller begge familier, der skal bære det hele. ¤ Få hjælp og støtte af familie eller venner, hvis det er for hårdt eller kedeligt at tage af sted alene. ¤ Del arrangementerne med andre aleneforældre, hvor I tager hinandens børn med, så I på den måde aflaster hinanden. ¤ Sørge for at have en positiv ånd, når du møder op. Det gør det hele nemmere.
LÆS OGSÅ: Lækre havregrynskugler Vores bedste juletraditioner:
¤ Et kagehus sat sammen med karamel og pyntet med glasur, chokoladeknapper, flormelis og nisser – og så sætter vi lys i, så det lyser op i vinduet. Når det er færdigt, er det virkelig blevet jul. ¤ Figurkager, som vi bager samtidig med resten af vores julebag. Cirka halvdelen af dem laver vi huller i, så de kan pyntes og hænges på træet. Børnene elsker dem.
Konfekt og juletræer
¤ Konfekt, hvor ungerne har mere eller mindre frie tøjler. Vi bruger mange farver og forskellige blandinger som pebermynte, lakrids, karamel og krymmel i alle afskygninger. ¤ Adventsgaver, som har erstattet den daglige pakkekalender, så børnene får lidt større og mere brugbare gaver hver søndag op til jul. Jeg har ikke fået lov at droppe gaverne til de store børn endnu – de hører bare med. ¤ At bruge det meste af en dag på at hente et juletræ, som vi selv fælder, og hvor vi også er i julestue, kører i hestevogn eller rider på pony.
LÆS OGSÅ: Julehjælpen redder Heidis jul