Livsstil

Sådan vælger du dit barns første mobil

6. oktober 2014 af Morten Nøhr Mortensen, Foto: Pantermedia
De bliver yngre og yngre og ikke mindst bedre og bedre. Altså til at håndtere den fagre nye verden med Ipads og mobiltelefoner. Særligt mobiltelefonen er blevet en nærmest uadskillelig del af mange børns hverdag. Men hvordan skal vores børn have den første mobil. Og hvordan vælger vi voksne ud i junglen af mobiltelefoner.
Børn er i snit ni år gamle, når de får deres første mobil. Der er dog en række faldgruber, som forældrene skal være opmærksomme på.
Børn er i snit ni år gamle, når de får deres første mobil. Der er dog en række faldgruber, som forældrene skal være opmærksomme på.

For få år siden fik mange børn deres første computer og mobiltelefon til deres konfirmation. Men sådan er det langt fra i dag. En YouGov-undersøgelse fra sidste år viste, at børn i dag får deres første mobil, når de er i gennemsnit ni år gamle. Undersøgelsen afdækkede også forældrenes største bekymringer.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Kan blive drillet

Nemlig at de frygter, at deres børn kommer i kontakt med farlige voksne. At de kan blive drillet på de sociale medier - og endelig den helt naturlige bekymring med køb over nettet via telefonen. Altså hvorfor diamanter til et spil kan vise sig at være næsten lige så dyre som rigtige diamanter - hvis det altså får lov at løbe løbsk.

LÆS OGSÅ: Må bruge mobil i timerne

Mobilproducenter Kazam har således indkredset en række gode råd, så købet af den første mobil til barnet kan føre til gode oplevelser. Herunder følger de fem råd.

Dialog:

Børn er nemme at lokke og ser ikke de faresignaler, vi andre ser. Derfor er det vigtigt, at forældre snakker med dem om alle de faldgruber, der er. Blandt andet skal det gøres klart, at de kun skal være i kontakt med folk, de kender. Og hvis de oplever mobning via sociale medier, er det vigtigt at gå til de voksne.

Regler:

Sæt regler op for dit barns brug af telefonen. Skal de fx have lov at sende sms'er under middagen. Det kan være godt at sætte en grænse for brug af telefonen, da børn beviseligt kan sidde i timevis foran skærmen uden fornemmelse for tid og sted.

Regningen:

Det er en god ide at tale med dit barn om, hvad en telefon koster. Både ved indkøb, men også hvad det koster at reparere den. Det er vigtigt at dit barn forstå, at det er dyrt, hvis telefonen bliver væk eller går i stykker.

Spil Apps:

Børn kan have svært ved at forså alvoren ved at bruge rigtige penge til spil over telefonen. Det har resulteret i adskillige skrækhistorier, hvor forældrene har måttet betale tusindvis af kroner. Der er faktisk muligt at sætte "lås" på apps, så der ikke kan trækkes penge på den måde. Men igen. Tal med dig barn om risikoen for overforbrug.

Vær opmærksom:

Du kommer langt ved at bare at være opmærksom på dit barns forbrug af telefonen. Bliver den kylet ned i sofaen eller sidder dit barn for meget med den. Er der opkald fra folk, du ikke kender. Husk at det er helt ok at tjekke dit barns telefon.

Drømmer du om et nyt fjernsyn, bedre kamera eller ny mobil? Med en rabatkode til Conrad Elektronik får du råd til langt mere. - Få din rabatkode her rabatkoder conrad elektronik

Få råd til lidt mere, med en rabatkode til Telia er der store besparelser på lige det du ønsker dig – Find den her Rabatkode telia

Sponsoreret indhold