Livsstil

Send børnene hjemmefra

25. februar 2016 Af Charlotte Højlund Foto: Charlotte Højlund
Et år på efterskole eller som udvekslingsstudent er en oplevelse for livet og modner børnene, inden de skal begynde på en ungdomsuddannelse. Familie-ekspert Charlotte Højlund har både haft børn i udlandet og på efterskole og deler ud af sine erfaringer.

En god og lærerig pause

Mange børn kan godt bruge et ophold uden for hjemmet efter folkeskolen. Enten for at blive mere modne eller for at finde ud af, hvilken retning de skal gå i.
Der er ikke lang tid til, at alle 9. og 10. klasses elever skal vælge, hvad de vil de næste år. Skal de i gang med en ungdomsuddannelse, finde et arbejde, tage på efterskole eller rejse et år til udlandet?
Mine tre ældste børn, der i dag er 17, 19 og 22 år, har alle været et år hjemmefra efter folkeskolen, og de har alle har nydt det. Sebastian på 22 år var på efterskole, og mine to piger, Karoline på 19 og Kamille på 17, var begge et år i udlandet, henholdsvis i Argentina og Brasilien. Jeg tror, de alle vil skrive under på, at det var det bedste år i deres liv – indtil videre i hvert fald.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

LÆS OGSÅ: Når børnene flytter hjemmefra

Men det var også dyrt. Tilskuddene til efterskolerne blev sat kraftigt ned for nogle år siden, og i dag koster det mindst lige så meget at sende et barn på efterskole som til udlandet. Men kan det lade sig gøre, bør man overveje det, for det giver de unge meget: Nye venner for livet, større modenhed og ikke mindst en pause og mulighed for at mærke efter, hvad det egentlig er, de vil efter skolen.
Især sidstnævnte er påtrængende i dag, hvor de unge presses til at skynde sig igennem uddannelsessystemet. Når det skal gå hurtigt, er det godt at have en idé om, hvad man gerne vil. Så er det nemmere at vælge ”rigtigt” første gang.

Fordele ved efterskolen:

✔ Modenhed. Et år på en efterskole giver de unge mulighed for at modnes, fordi de er mere på egen hånd.

✔ Selvstændighed. Det udvikler børnenes selvstændighed, at der er meget, der pludselig er deres eget ansvar – alt det, du som forælder ordnede for dem, mens de boede hjemme.

✔ Eftertanke. Et efterskoleophold giver mulighed for at tænke og mærke efter og finde ud af, i hvilken retning livet skal gå.

✔ Fordybelse. Langt de fleste efterskoler har en særlig profil, hvor der satses på kreativitet, sport eller noget helt andet. Dermed får de unge mulighed for at udforske særlige talenter, mens de tager klassisk skoleår.

✔ Forbedring. Efterskoleopholdet er en ekstra chance for at forbedre sin afgangseksamen med en 10. klasse-eksamen, hvis det nu ikke gik helt som ønsket i 9. klasse.

LÆS OGSÅ: Giv dit barn et trygt skoleskift

Fordele ved et udlandsophold:

✘ Se verden. Et udlandsophold er en helt anden måde at rejse på end en almindelig ferie. Den unge lærer virkelig den lokale kultur at kende, når hun har en hverdag hos en fremmed familie.

✘ Et nyt fremmedsprog. Den unge får chancen for at lære et nyt fremmedsprog eller blive bedre til et, hun allerede kender.

✘ Selvstændighed og selvtillid. Selv om man rejser ud under ordnede forhold og bliver en del af en familie, er det et stort skridt at rejse alene til udlandet. Det er langt væk, og man kommer ikke hjem på weekend. Det kræver mod og tro på sig selv inden afrejsen. Men har man lidt af det, kommer man hjem med endnu mere.

✘ Anderledes oplevelser. På et udvekslingsophold vil den unge få en helt anden slags oplevelser end på korte ferier. Mine piger har for eksempel sejlet på Amazonas og set pingviner på Argentinas sydspids.

✘ Internationalt udsyn. I disse år, hvor der tales meget om globalisering, er et udlandsophold et godt valg, for der bliver lagt større vægt på et internationalt udsyn end tidligere.

Sponsoreret indhold